Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Hétfői Ima - “Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket”

2013.10.14. 09:12 | Csáki Attila | Szólj hozzá!

Címkék: csücsop programok hétfői ima

 

Hétfői Ima.jpgMinden héten új szöveggel hívlak titeket közös imádkozásra hétfőre. Most részletesebben is megosztom veletek, mire is invitállak benneteket valójában.

 

 

 

 

Mi is az a Hétfői Ima?

Korábban keddenként volt Keddi Imaként a Csücsop hagyományos heti közös imaalkalma, amikor a közösség tagjai együtt imádkozhattak egyéni szándékaikért, illetve a közösségért. Később ehelyett alakult a Hétfői Ima. Akkor az imát szervező Hétfői Ima Team (H.I.T.) három emberből állt össze: Ákos, Kristóf és Eszti voltak az alapító tagok. Amikor én ide kerültem (2011 február), már csak Eszti maradt az alapítók közül. Akkor még különböző termekben imádkoztunk, nyáron egy-egy Csücsopos társunk lakásán vagy éppen a Gellért-hegyen. Végül 2011 őszén az ima a jelenlegi helyre költözött, az Alagsori meditációs kápolnába. Tavaly nyáron Esztinek úgy alakult az élete, hogy már nem jutott ideje az imát vinni. Ezért az a megtiszteltetés ért, hogy harmadmagammal a Hétfői Ima Team tagjaként azóta is szervezhetem a közösség imaalkalmait.

Új Hétfői Ima Team, újítások

Látványos újítás volt, ahogy az eddig megszokottól eltérően mindig az aktuális ráhangolódás témájával összhangban kezdtem el hirdetni a Hétfői Imát. Ez többek tetszését elnyerte. És jobban mutatja az összefüggést a hittan és a külön imaalkalom között. A nyár végén leültünk az új teammel, és megfogalmaztunk  új irányelveket: Legyen az ima sokszínű ( ne mindig ugyanaz az ember tartsa, hanem sokan tartsák, akiket csak lehet bízzunk meg ima tartásával), legyen az ima a közösségé (kiscsoportoknak is adjunk lehetőséget olykor ima tartására). Mindemellett megerősítettük, hogy a Hétfői Ima elsősorban a közösség közös imaalkalma, ezért, noha sokféle módon imádkozunk, ennek mégis minden esetben érvényesülnie kell, azaz mindig biztosítani kell, hogy a közösségért és az egyéni szándékainkért tudjunk közösen imádkozni.
Idő közben újabb személyi változások történtek a Hétfői Ima Teamben, jelenleg négyen vagyunk.

De milyen is az a Hétfői Ima? Hogyan tudunk imádkozni két órán keresztül!?

A válasz az utóbbi kérdésre: sokféleképpen. Alapvetően az ima a következő módon épül fel: Az első órában van a ráhangolódás, elcsendesedés vezetett gondolatokkal (ez lehet a Szentírásból vagy például szentek könyveiből és hasonló forrásokból). Ezután együtt tárjuk Isten elé egyéni, illetve közösségi szándékainkat (nem muszáj hangosan kimondani), végül pedig ezekért imádkozunk különféle módon ( közös Szentírásolvasással, rózsafüzérrel és ehhez hasonlókkal). Végül Miatyánkkal zárunk. Szokás még, hogy ilyenkor valamelyik irányban a mellettünk állónak imaszándékot adunk, amiért ő egy héten át imádkozik, így hordozva imáinkban is egymást. Az imádság közben énekelünk is. Itt a Sárga könyvtől az SZVU-ig mindenhonnan kerülnek elő énekek. Ez persze csak egy igen általános váz. Ezen belül nagy eltérések lehetnek. Illetve újabban Marci tart karizmatikus imaalkalmakat, ahol a Szentlélek kiáradását kérjük egymásra. Az ilyen alkalomnak egészen más a szerkezete.

Mitől nem egy egyszerű szokványos imáról van szó?

A Hétfői Ima a legkevésbé sem az a szürke, unalmas imádkozgatás. Rengeteg “sztori” történt az elmúlt több, mint két és fél évben, amióta járok. Az egyik legviccesebb az volt, amikor Nagyböjtben keresztutat jártunk az alagsori kápolnában, és a VI. stációt (Veronika letörli kendővel Jézus arcát) éppen a bejárati ajtóra raktam ki. Amikor ennél a stációnál voltunk, pont akkor jött késve egy lány imára, s benyitott az ajtón. Nagy vidámság támadt, ahogy hirtelen megelevenedett az állomás. :)
De általában is van annak egy varázsa, amikor többen együtt imádkozzuk a rózsafüzért vagy felváltva olvasunk egy-egy érdekes részt a Szentírásból. De az is előfordul, hogy játékos formában elmélkedünk át egy adott témát.

A helyszín különlegessége

Alagsori Meditációs kápolna.jpg

 

 

 

Nagy áldás nekünk, hogy a Hétfői Ima az Alagsori meditációs kápolnába került. Annak ugyanis van egy nagyon meghitt és áhítatot ébresztő atmoszférája. Mivel van szentségtartó Oltáriszentséggel, ez a tény egészen más kontextusba helyezi az imádságunkat. Amikor csak az örökmécses és a mécseseink világítanak (amelyek gyakran az aktuális téma szerint vannak kirakva, legalábbis amikor én tartom az imát, akkor biztosan :) ), egészen elénk tárul az antik katakombák világa, ahol annak idején az őskeresztények ugyanígy együtt imádkoztak.

 

 

A szentségtartó a kereszttel és a mécsesekkel
(Rózsafüzér Királynője téma szerint kirakva)

Mit jelent nekem személyesen a Hétfői Ima?

Ahogy idejöttem Csücsopra, már a második csütörtöki alkalom után elmentem Hétfői Imára. Gondoltam, itt jobban meg lehet ismerni az embereket, és jó dolog lehet közösen imádkozni. Akkor is, és azóta is a Hétfői Ima számomra azt jelenti, hogy elvonulok egy békés helyre, és Isten kezébe helyezem a hetem. Szerintem a legkiválóbb hétindítás. Valóban megvalósul, amit az evangéliumban Krisztus mond: elmegyek hozzá, és Ő felüdít engem.
Ezen kívül természetesen a közösségi oldala sem elhanyagolható: sok embert ismertem meg az imán, és jó mindig közösen imádkozni egymás és a közösség szándékaiért, pláne, ha látjuk az imáink gyümölcseit. :) Az idők folyamán pedig valóban jó hangulatú csapat formálódott a rendszeresen járókból.
Emlékszem, nagyon megtisztelő és meglepő volt számomra, amikor Eszti szűk két hónap Csücsopra járás után felkért, hogy tartsak meg egy imát. Megmondom őszintén, izgultam, mert azelőtt sosem csináltam ilyet, de Eszti mindenben segített és biztatott. Ráadásul sikerült is otthon hagynom a Szentírást meg a rózsafüzért, de ez utóbbi szerencsére volt a Csücsop szekrényben. :) (Azóta már Szentírást is szereztünk.)
Kevesen tudják elképzelni rólam, de kezdetben nem mertem kiállni Hétfői Imát hirdetni. Amikor én tartottam, azt is Eszti hirdette. Azóta, mit mondjak, belejöttem. :)
Szóval rám mindenképpen nagyon jó hatással volt a Hétfői Ima. Az alagsori kápolna pedig különösen magával ragadó. Amikor először mentünk le oda, a mécsesek és az örökmécses fénye számomra amolyan “karácsonyi hangulatot” idézett, és olyan érzésem volt, mintha egy család lennénk, és közösen imádkoznánk Karácsonykor. :)

 

Végszó

Remélem, ezzel a bejegyzéssel sikerült rávilágítanom, milyen is egy Hétfői Ima alkalom, miért járok és hirdetem nektek olyan lelkesen.
Ne feledjétek: Ha fáradtak vagytok és terheket hordoztok, nézzetek be hozzánk: sehol sem találtok jobb “Üdítőt”, mint nálunk. :)

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása