Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Isten, mint az örömünk forrása

2015.01.22. 19:00 | _Barna | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

ugras.jpgA boldogság nyughatatlan vágya az utolsó lélegzetvételünkig kíséri életünk. Értelmünk hamar a csalódás üres érzésével ismeri fel a tényt, miszerint földi létünket örömök apró mozaikdarabkái színesíthetik csupán. Még a szerelem legmagasztosabb ideája sem képes áttörni ezen igazság falait.
Viszont az égre tekintő szemek többet remélnek, ugyanis az evangéliumok Ura két évezrede soha el nem múló boldogságot hirdetett hűséges követőinek, ami már itt morzsáiban elkezdődik. A 9-es kiscsoport ez alkalommal az Istent kereső szív öröméről tartott ráhangolódást.
 

 

Engel Andris A föld sója c. könyvéből hozott nekünk egy részt:

"Hogyan kell beépíteni az örömöt a hitbe?
- Én fordítva mondanám: a hit adja az örömöt. Ha Isten nincs jelen, sivár lesz a világ, minden unalmassá és kevéssé válik. Ma nagyon jól látható, hogy egy Isten nélküli világ mennyire elhasználja önmagát, örömtelenné válik. A nagy öröm abból fakad, hogy létezik a nagy szeretet, és ez a hit lényeges kijelentése. Rendíthetetlenül szeretett lény vagy."

/Joseph Ratzinger/

(A könyv részletei)


Marci
imával készült, melynek során együtt Isten elé vittük azokat az embereket, akik nehézséget okoznak nekünk, és kértük rájuk az Ő áldását. Ezzel az egyszerű lépéssel közelebb kerültünk a krisztusi szeretet megéléséhez, amely válogatás nélkül örül mindenkinek.

                                                            * * *

Anikó egy történetet osztott meg, melyben elmesélte a legutóbbi szentmisén átélt élményét, hogy Isten mennyire személyesen szólt hozzá az Igén keresztül, és mennyire odafigyel ránk, nem hagyja figyelmen kívül a problémáinkat. Konkrét választ ugyan nem kapott a kérdéseimre, de számára ez nagy öröm és egy fontos megerősítés volt.


                                                            * * *

Láng Andris egy rövid buzdítást mondott nekünk, amelyben biztatott minket, hogy ne engedjük, hogy a társadalom, a közvetlen környezetünk, vagy akár a saját családunk határozza meg, hogy kik is vagyunk, mitől leszünk igazán boldogok.

                                                            * * *


Kati, Ferenc pápa: Evangelii Gaudium című enciklikából olvasott fel nekünk:

"1. Az evangélium öröme betölti azok szívét és egész életét, akik találkoznak Jézussal. Akik engedik, hogy üdvözítse őket, azok megszabadulnak a bűntől, a szomorúságtól, a belső ürességtől és az elszigetelődéstől. Jézus Krisztussal mindig megszületik és újjászületik az öröm. Ebben a buzdításban a keresztény hívekhez szeretnék fordulni, hogy meghívjam őket egy olyan új evangelizáló korszakra, amelyet ez az öröm jellemez, és irányt mutassak az Egyház útjának a következő évekre."

"2. A mai világnak – a maga sokféle és nyomasztó fogyasztói kínálatával – nagy veszedelme az egyénközpontú szomorúság, mely a kényelmes és kapzsi szívből, a felszínes élvezetek beteges kereséséből, az elszigetelt lelkiismeretből fakad. Amikor az egyén benső élete bezárkózik a saját érdekeibe, akkor nem marad hely mások számára, többé nem jöhetnek be a szegények, többé nem hallja Isten hangját, nem örül szeretete édes örömének. A hívek kétségtelenül ki vannak téve ennek az állandó veszélynek. Sokan esnek ennek áldozatává, és érzéketlen, elégedetlen, élettelen személyekké válnak. Ez nem a méltó és teljes élet választása, nem Isten ránk vonatkozó vágya; ez nem a Szentlélekben való élet, mely a feltámadott Krisztus szívéből forrásozik."

(Az enciklikához)



Püspök atya
 gondolatébresztő kérdései közül:

Tudok-e örülni Isten közelségének, mint ahogyan Szent Pál a börtönben is erről az örömről írt? Vagy ez inkább fenyegetőnek hat? Meglátom-e az örömöt a hűségben, amely Isten kegyelméből fakad? Vagy tehernek érzem?



Kérdések a kiscsoportos beszélgetéshez:

  • Szerinted melyik a legviccesebb állat?
  • Mesélj el egy abszurd/humoros helyzetet!
  • Hogyan lehet Isten az öröm forrása? Mesélj el egy tapasztalatot!
  • Hogyan tudsz mások számára örömforrássá válni, felvidítani az embereket?
  • Hogyan tudod megosztani az örömödet másokkal?
  • Mi az, ami jelen pillanatban örömmel tölt el?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása