Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Ugye mi jóbarátok vagyunk?

2013.09.18. 13:48 | Barta Emese | 1 komment

Címkék: kiscsoport

992413_10151886690119265_1078151466_n.jpg

Kiscsoportos hétvége ötös módra - Kiskunhalas 2013. szeptember 6-8.

Az ötös kiscsoport hagyományait fenntartva a nyár végén összekapta magát és elindult Kiskunhalasra, hogy kiscsoportos hétvégén építse tovább azt a bizonyos nagy ötös egységet. Nem, ez a bejegyzés nem arról fog szólni, hogy mennyire jó együtt programot szervezni, utazni, nem írok semmi móka-kacagásról és nem lesz tételes felsorolás a programelemekről, látottakról, színekről, szagokról. De lesznek érzések, nem is kevés és persze a nagy tanulság: Mit jelent a kiscsoport valójában?

Azt gondolom, nem csak én, de sokan egyetértenének azzal, hogy bizony igen vékony a határvonal a közösség és a baráti társaság között. Minden kiscsoport életében eljöhet az a pont, amikor valaki felteszi a kérdést: Mi most tulajdonképpen már barátok vagyunk? Vagy csak néhányan alkotnak egy magot és vannak úgymond kívülállóbb tagok is? Vagy mi csak egy közösség vagyunk? Ugyanis mindenki más tervekkel, elvárásokkal érkezik egy kiscsoportba: én személy szerint barátokra vágytam, olyan igazi bensőséges kis csapatra, akik nagyon mélyen ismerik egymást és mindenben támogatják egymást. Hála a hétvégének azt érzem, megtaláltam őket és ragaszkodom is hozzájuk.

Nem volt tipikus kiscsoportos hétvége a miénk. Nem zsúfoltuk agyon programmal, tartalommal, a helyszín adott volt és az éppen akkor zajló Szüreti Napok is rásegített, hogy el ne unjuk magunkat. Nevettünk, boroztunk, de valami mégis hiányozni kezdett szombat estére: az a mély tartalom, hogy kovácsolódjunk össze, ismerjük meg egymást jobban. Fény derült arra is, hogy kommunikálni sem árt egy kiscsoportban, a másikra való várogatás hamar feszültségbe torkollik. Ezen a ponton segített át minket egy nagyszerű játék, amelyet azóta a kiscsoportos alkalmakon újra és újra elő is veszünk: mindenki írt cetlikre egy-egy kérdést, a cetliket összekevertük és körbe haladva mindenki húzott belőle és válaszolt az adott kérdésre. A kérdések betaláltak és kimondásra kerültek olyan gondolatok, érzések, amelyek addig mélyen szunnyadtak. Élmény volt megtapasztalni az egymás iránti bizalmat, őszinteséget, nyitottságot, hogy van erőnk és lelkesedésünk együtt gondolkodni a kiscsoportról, annak helyéről a Csücsopon belül és mik a terveink vele. Ahogy valaki nagyon jól megfogalmazta: Felkavarodott az addigi kellemes állóvíz, de újra meg lett nyugtatva.

Tanulságok más kiscsoportok számára: Merjetek közösen gondolkozni mély dolgokról és merjétek ezeket kommunikálni is! Legyetek nyitottak, figyeljetek egymásra! Így válhattok közösségből vagy amellett igazi barátokká is.

Már csak a válasz maradt a végére: Azt hiszem, a kiscsoportos közösségben az emberek figyelnek egymásra, tudnak egymásról, de az igazi közösségben olyan baráti szálak szövődnek, amelyek a lelkeket fűzik össze és ahol kinyílunk bátran a többiek felé. Nekem ezt adta meg ez a hétvége. Köszönettel és hálával tartozom a kiscsoportnak. Csak így tovább ötösök, csak így tovább Csücsop! :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csáki Attila 2013.09.18. 18:47:53

És a legfelelőtlenkedőbb kiscsoport! Csak így tovább 5-ösök! :)
süti beállítások módosítása