Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Advent - várakozás

2013.11.28. 19:00 | Barta Emese | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

Kedves csücsoposok,

Szeretettel üdvözöllek benneteket a 15-ös Szőlőtő kiscsoport nevében. Advent első vasárnapja előtti csütörtökön arra gondoltunk, hogy együtt végiggondoljuk, hogy mi is az Advent számunkra. Ebben segítségünkre voltak a Szociális Testvérek, akikkel közösen egy két felvonásos hosszú ráhangolódást tartottunk.

 

Ágh Tihamér -  Adventkor (http://kel.ro/2010/11/28/agh-tihamer-adventkor):

Saját gondolataimat fűztem a vershez: Látszólag minden a halál és az elmúlás felé halad, mégis a legsötétebb órán születik meg a várva várt megváltó. A természet elalvása egy belső felébredést tud ösztönözni. Már bennünk van a béke, tudjuk, hogy meg fog születni.

János 1, 18-28 + Karl Rahner – Egy hang a pusztában:

Keresztelő Szent János a várakozás alakja, aki a pusztában van. Életük egy vándorlás a pusztában. Tudja, hogy nem ő a messiás, és ezt meg is vallja. Mi is érezhetjük, hogy nem egyedül visszük végbe a jót, hanem az isteni kegyelem közvetítői vagyunk.

Anselm Grün - A bennünk lakozó titok (http://www.szepi.hu/irodalom/vallas/tima/tima_272.html):

Csodálatos elmélkedés, ha van időtök, olvassátok el. Központi gondolata, hogy bűnös vágyaink mögött egy igazi vágyakozás rejtőzik Isten után. Adventben ezt a vágyakozást találhatjuk meg.

Jürgen Moltmann – Adventi Ima (http://www.szepi.hu/irodalom/vallas/tima/tima_658.html):

Amen :)

Urunk, Jézus Krisztus, teremts bennünk csendet, hogy az adventi időben rád, a te szavadra, útmutatásodra, szeretetedre figyelhessünk. Teremts bennünk csendet, hogy lelkünk mélyén meghalljuk bűnbánatra hívó szavadat! Teremts bennünk csendet, hogy meghalljuk az adventi örömhírt: emberként fogsz megszületni. Teremts bennünk csendet! A hit ajándékát elfogadó csendet. A te titkaidat elfogadó csendet. A te szeretetedet elfogadó csendet. A megváltó érkezését váró csendet. A lélek mélyén megszülető öröm csendjét. Amen.

Mindezek után átadtuk a terepet a Szociális Testvéreknek, akik egy bemutatkozó előadással kezdtek (http://szocialistestverek.hu/)

A témával kapcsolatban három elmélkedést osztottak meg velünk gyönyörű illusztrációkkal. Vágyakozás – Várakozás – Virrasztás a három V, ami Adventre jellemző. A Továbbiakban Szabó Réka jegyzeteit olvashatjátok, nagy köszönet érte.

Bevezetés: Személyesen mi jut eszembe az Adventről? Milyen képek gyúlnak ki a fejemben, ha az Advent szót hallom?

Gondoljam csak végig, mi az igazán fontos az életemben? Mi a legbelsőbb vágyam? A legmélyebb vágyaink Istenre mutatnak, azért oltotta belénk Isten, hogy beteljesítse. Amikor találkozom a legmélyebb vágyammal, Isten vágyával is találkozom. Istennek terve van velem, amihez hozzátartozik a vágya, ami a terv beteljesítéséhez visz minket. Ígéretet ad nekünk, ahogy a nagy prófétáknak is (főleg Advent idején végigkövetjük Izajás próféta szavait pl. a békében lévő oroszlán és bárány).

Olyan békét adhat, amit önmagunk erejéből nem érhetünk el. Az életünk egy bizonyos, meghatározott cél felé halad. Ehhez azonban Isten szemével kell látni, hiszen nagy kísértés bezárkózni a saját elképzeléseinkbe. Sokszor előfordul, hogy egy rakat dolgot megtervezünk, csak éppen a Jóistent hagyjuk ki belőle. Bezárulunk a saját világunkba. Isten terve kinyitja ezt a világot. Amikor csupán a mi terveinket építgetjük, sokszor szembesülünk a kudarcainkkal. Beengedjük őt a kudarcainkba? Ő fényt hoz az életünkbe, vizet hoz a sivatagba! Hideg és zárt a világ, az Ő melegsége töltheti el. Két féle embertípus van: a „nekem soha” és a „csakazértis”. Isten egy „csakazértis” Isten.

Advent egyik nagy alakja Mária. Isten cselekvése kibontakozott Mária életében. Mint ahogy Márián keresztül működött az Úr, engedjük meg, hogy minket is és rajtunk keresztül másokat is megérintsen Isten és sugározzuk az Ő szeretetét.

Sötét és csillogás

A szerzetes arra kap meghívást, hogy folyamatosan Adventben éljen.

„A megszentelődés a Szentlélek győzelme emberi természetünk felett.”

Hogyan üresedhetünk ki, hogy a Szentlélek birtokba vegyen minket?

A testvér sok klinikai halál után visszatért emberrel beszélgetett, akik egy hatalmas fényről számoltak be és hatalmas békéről számoltak be. Sötét és csillogás…

A konszekrált élet titok.

Azok a sivatagi atyák, akik éveken keresztül a sivatagban elmélkednek, szintén egy nagy fényről számolnak be. Meglátják „Isten fényét”.

Advent gyertyáinak fénye a sötétben ragyogó lángok. Az Úr jelenlétének Földi ragyogásai.

Szeréna testvér gondolatai (erdélyi testvér, nagyon meghurcolták, nemrég tért Haza a Mennyei Atyához): „Uram, Te hívtál el magadnak fiatalságom hajnalán… „Jöjj az égi menyegzőre falusi, egyszerű kisleány.” – És én elindultam hívó szavadra, boldogan, lelkesen. Kigyúlt az égi fény, a kicsi piros mécses, a szívem. Elmaradt az egyszerű falusi ház, templomunk, a kert, a bükk, családom, ifjúságom, s lettem egészen a Tied.”

"Uram, te tudod, hány vihart átélt a kicsi mécses, hogy várták, hogy a fény kialszik, de Te megőrizted széltől, fagytól, s kezedből mindig csordult az olaj. Most nézd, Uram, a sok szenvedéstől kristályedény lett a szívem, s túlcsordult lelkem olajától a mécses ég szelíden, csendesen. Már esteledik s lassan az élet tovatűnik, és én annyi jó és rossz után virrasztok a nagy éjszakában, reménnyel telt szívvel, hogy eljössz gyermeked után. Félve kérdem: Menyegzős házad küszöbéhez, Uram, elért-e életem? Behívsz-e örök lakomádra, lelkem Jegyese, Istenem?”

Virrasztás

Mire jó a hajnali szenvedés a rorátékon?

1. Egyház ősi gyakorlata

2. Köszöntjük a felkelő napunkat, Krisztust

3. Szűzanyához csatlakozunk, aki éberen várta Krisztust

„Ne élj a saját lehetőségeid alatt!” Gazdag Vagy, rengeteget kaptál Istentől, de ez nagy felelősséggel is jár. Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert abból indul ki az élet.

Az a jó, hogy amikor minden árnyékos és arra várok, hogy valaki megszeretgessen, vagy csak elvárások és feltételek nélkül elfogadjon olyannak, amilyen vagyok, Isten azért jött, hogy bebizonyítsa, mindent megtenne értem. Az Ő szemével megszeretem magam és a  gyengeségeimet. Az Úr arra vár, hogy a karjába vegye a báránykáit. Az Ő fénye beragyogja a sötétséget.

Csabi jóvoltából hanganyag is elérhető, amit szintén köszönünk.

Kérdések:

1. Advent (adventus Domini – az Úr eljövetele). Miért jön el az Úr?

2. Az adventi idő liturgikus színe a lila (bűnbánat). A bűnbánat hogyan segít az Úr érkezésére való felkészülésben?

3. A bevásárlóközpontok pompás díszbe öltöznek Adventkor, várva a vásárlókat. Miben vehetünk róluk példát, illetve miben nem?

4. Hogyan viseled, ha valamire többet kell várnod, mint amire számítottál? Mikor adod fel?

5. Mi az a gondolat, kép, tapasztalat, félelmek stb., ami visszatart attól, hogy legbensőbb önmagam szerint éljek?

6. Milyen szentírási mondatok, képek, gondolatok segítenek Isten szemével látni az életemet? Mit mondanak ezek Istenről? Saját magamról?

7. Mindenki egyénileg pár perc csöndben: Képzeld el magad Karácsony este miközben imádkozol (akár az éjféli misén, vagy a fa körül családi körben). Milyen adventi készület segíthet abban, hogy igazán átéld az Úr megszületését.

8. Ajánlás: Készítsetek apró névcetliket, keverjétek össze és mindenki húzzon egyet. A kihúzott embernek te leszel az őrangyala Adventben. (kérhetsz tőle imaszándékot, vagy más módon segítsd a készületét).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása