Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

,,Évértékelés" / Jézus Szíve (Kajtár Edvárd atya előadása)

2012.06.14. 19:00 | LoremIpsum2 | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

A 7-es kiscsoport ráhangolódása az elmúlt év eseményeiről, lelki fejlődésünkről, Istenkapcsolatunk alakulásáról elmélkedtünk együtt.

Az elmúlt év néhány érdekes számadatban:
Jelenleg 165 ember van, 16 kiscsoportba beosztva. Idén eddig 76 emberkét osztottunk be a kiscsoportokba: minden kiscsoport befogadott minimum 2, maximum 6 embert, és ne feledkezzünk meg a két új kiscsoportról sem (5-ös és 10-es).
A gyűjtések során több, mint négyszáz ezer forint gyűlt össze a Csücsoptól.
Az év során kb. 360 kg kenyér fogyott el, csak csütörtök este, de ehhez hozzá lehetne adni az 5+1 bulin elfogyasztottakat is, ami ebben az évben volt.
Volt egy nyári és egy tavaszi tábor, megszámlálhatatlan közös mise, és hétfői ima és persze jópár TEVE. Volt két Nagy éjszakai számháború, két Gyerekmaros, és négy közös túra. Mindegyiken jelentős létszámmal voltunk jelen.
De alakultak új programok is, például minden hónapban közösen elmegyünk Püspök atya egy miséjére és van színjátszó körünk is.

Ezután a következő kérdések alapján volt lehetőség egyénileg átgondolni az elmúlt évet:
- Melyek voltak az elmúlt éved legmeghatározóbb eseményei? Milyen utakra léptél, merre vezetnek téged? Mi mindent terveztél, és hogyan alakult az életed?
- Voltak-e nehezebb időszakaid? Tudtad-e érezni, hogy ott áll melletted Isten? Mire tanítottak meg a küzdelmeid?
- Milyen most az Istennel való kapcsolatod? Hogyan alakult az elmúlt évben?
- Miben fejlődött, hogyan alakult ebben az évben a személyiséged, tulajdonságaid? Merre tartanak az emberi kapcsolataid?

Ezután személyes megosztások következtek az elmúlt évben történt döntéseinkről, elhatározásainkról és Isten akaratának megvalósulásáról.
- Anita elmesélte, hogy hogyan ismerkedett meg a Csücsoppal, és hogyan közeledett hozzá, mígnem tavaly szilveszterkor barátnőjével úgy döntöttek, hogy elköteleződnek, és a vizsgáik után elkezdenek az egész alkalmakra járni. (Most mind a ketten a kiscsoportjuk lelkes és meghatározó tagjai)
- Dávid szintén a Csücsopra kerüléséről mesélt. Számára ez a közösség bibliai alapon nyugszik, úgy érzi, hogy itt Jézus szavai megvalósulnak, minthogy "Gyertek hozzám, kik megfáradtatok, én felüdítelek Benneteket. Mert az én igám édes, az én terhem könnyű."
- Kata idén egy nagy döntést hozott meg, talán a legfontosabbat az életében. Eljegyezték egymást a Kedvesével. Számára ez egy nagyon kedves elköteleződés volt, de az élete más részeiben ez nehezebben megy. Azonban Isten akaratára, szeretetére tud támaszkodni, aki mindenben segít Bennünket, és az ebben az évben megtapasztalt elköteleződés tapasztalata erősíti benne a hitet, hogy harmóniába lehet kerülni az Isten akaratával.. Ezért szavait a 23. zsoltárral zárta.
- Ákos szintén a jegyességéről beszélt. Számára a döntést nem volt nehéz meghozni. Meghozódott magától. Azonban ezt fontos kimondani. És az a fontos, hogy ha a döntést már meghoztuk, akkor ne várjunk arra, hogy majd milyen jó lesz. Ha döntöttünk, akkor most kezdjük el, és most élvezzük a gyümölcsét. Másik megosztása arról szólt, hogy milyen fontos a közös ima akár a kedvessel, akár bármilyen társsal. Ebben lehet igazán megismerni a másikat, legtöbben tanulni egymásról. Olyan témák kerülnek elő a megosztásokban, amelyek sehol máshol. Ez Isten ajándéka és kegyelme.
- Zoli arról mesélt, hogy milyen utakon vezette az Isten. Néha nem akart valamerre menni, néha nem foglalkozott vele, de Isten mindig vezette. Felkerült Pestre, eltalált a Jézus szíve templomba, és Isten végül elvezette hozzánk is.

Előadás Jézus szívéről (Kajtár Edvárd atya)

Történelmi háttér:
● Középkor 13. sz: Jézus ember is, eddig inkább csak az Isteni része foglalkoztatta az embereket. Isten együtt szenved belünk, emberekkel. Ekkorra tehető a keresztút kialakulása is.
● 17. sz: Európában abszolútista monarchiák miatti züllés, az emberek keresik a kapaszkodót. Franciaországban Alacoc St. Margitnak jelenése van, hogy ünnepeljék Jézus szívét.
● 18. sz. Lengyel püspökök engedély kapnak, hogy Jézus szívéről misét mondjanak. Ez kapaszkodó volt az akkori felosztott országban.
● 19. sz. IX. Pius pápa az egész világ számára előírja Jézus szívéről való megemlékezést.
● 1899: Jézus Szíve litánia

Szív szó tartalma a Szentírásban

Ószövetség:
● Nem csupán egy szerv, hanem az ember lényege, személyisége. Én: ahol önmagam vagyok, ezért van belül
● Ahol én élek, ahol gondolkodom
● ahol szeretek
● Istenek is van szíve, élő személy, vannak érzései; ez majd az Újszövetségben teljesedik be Jézus emberi léte által. 113-ik zsoltár: a bálványoknak nincs szívük, nem élnek, és halált osztanak
● Élet csak attól van, akinek van szíve
● Istennek van szíve, ezért csodálatos, jóságos és élet van benne.
● Isten szíve lángra gyújta az angyalokat is, minket is szeretne lángra gyújtani iránta
● Isten szíve mozgatja a világot, a világ rendje ebből fakad
● mi Isten szívéből születünk
● Ezekiel 16. Isten meglátja az elesett zsidóságot, megszereti, ápolja, még szebb lesz, még jobban beleszeret...
● Isten szívében vannak negatív érzelmek is, haragszik, nem válaszol, elbújik
● Isten szíve rezonál, van válasza a tetteinkre, a magunk döntéseit láthatjuk benne, egy tükör
● Isten szíve az otthonunk, benne vállalhatom önmagam, kiteljesedhetek benne. Isten könyvet is ad, megengedi, hogy olvassuk
● Zsidó nép Istentől kér (Nem csak kunyerál) Irgalmazz nekünk! = Szeress engem, mutasd meg szeretetedet! Szoríts nekem helyet szereteted tűzhelyénél!
● Izajás: Isten szíve szenved - Katona beleszúrja lándzsáját - Isten meghalt. Isten úgy szeret minket, hogy meghal velünk (Babiloni fogság, templom lerombolása)
● Ezekiel: Isten él, velünk szenved. Isten szíve meg tud halni, hogy föltámadjon

Újszövetség
● Jézus az oltáriszentségben van, amíg kenyér. Ha a kenyér megszűnik, Jézus már nem lesz benne
● Jézus 100% Isten és 100% ember

Ima műfajai: kérés, hálaadás és szemlélődés. Ez utóbbit mi, nyugati keresztények elhanyagoljuk. Pedig jó csak nézni őt, mert akkor mindig látom, és meggyulladok szeretetétől.

Jézus szíve litánia:
- Becézgetjük Jézus szívét. Sokszor kimondjuk, mert szeretjük. Ki nekünk az Isten? Képzeljük el!
- Pál a Filippiekhez írja, hogy ugyanazok az érzések legyenek bennük, mint amik Krisztusban. Úgy akarjunk élni, mint Krisztus.
- Minden emberért könyörgünk, nem önző ima (T/1)
- Jézusnak most is sebes a teste, azzal együtt ment fel a mennybe, de sok sebet kap ma is nap mint nap.
- Mondjuk gyakran Jézusnak: Jézus, én szeretlek! Mondjuk akkor is, ha tetteink nem ezt mondják. Bűnösök vagyunk, de mivel emberek vagyunk, nem tudjuk elkerülni a bocsánatos bűnüket. (Aquinói Szent Tamás)
- Mindenki szenved és meghal. Erre nem kapunk senkitől kielégítő választ. Ez egy determináció, eleve elrendelés. Jézus meghalt, de visszajött a halálból.
- Jézus szíve litánia:

(Hívek ismétlik.)Uram, irgalmazz! Krisztus, kegyelmezz! Uram, irgalmazz! Krisztus, hallgass minket! Krisztus, hallgass meg minket!

1 Mennyei Atyaisten, IRGALMAZZ NEKÜNK! – 2 Megváltó Fiúisten, – 3 Szentlélek Úristen, – 4 Szentháromság egy Isten, – 5 Jézus Szíve, az örök Atya Fiának Szíve, – 6 Jézus Szíve, a Szűzanya méhében a Szentlélektől alkotott Szív, – 7 Jézus Szíve, az Isten Igéjével lényegileg egyesített Szív, – 8 Jézus Szíve, végtelen fölségű Szív, – 9 Jézus Szíve, Isten szent temploma, – 10 Jézus Szíve, a Magasságbelinek szent szekrénye, – 11 Jézus Szíve, Isten háza és a mennyország kapuja, – 12 Jézus Szíve, a szeretet lángoló tűzhelye, – 13 Jézus Szíve, az igazságosság és szeretet tárháza, – 14 Jézus Szíve, jósággal és szeretettel teljes Szív, – 15 Jézus Szíve, minden erény mélysége, – 16 Jézus Szíve, minden dicséretre legméltóbb Szív, – 17 Jézus Szíve, minden szív királya és középpontja, – 18 Jézus Szíve, amelyben a bölcsesség és tudomány összes kincsei megvannak, – 19 Jézus Szíve, amelyben az istenség egész teljessége lakozik, – 20 Jézus Szíve, amelyben a mennyei Atyának kedve telt, – 21 Jézus Szíve, amelynek teljességéből mindannyian merítettünk, – 22 Jézus Szíve, aki után ősatyáink kívánkoztak, – 23 Jézus Szíve, béketűrő és nagy irgalmasságú Szív, – 24 Jézus Szíve, dúsgazdag mindazok iránt, akik hozzád folyamodnak, – 25 Jézus Szíve, az élet és szentség forrása, – 26 Jézus Szíve, vétkeinkért engesztelő áldozat, – 27 Jézus Szíve, gyalázatokkal tetézett Szív, – 28 Jézus Szíve, gonoszságainkért megtört Szív, – 29 Jézus Szíve, mindhalálig engedelmes Szív, – 30 Jézus Szíve, lándzsával átdöfött Szív, – 31 Jézus Szíve, minden vigasztalás kútfeje, – 32 Jézus Szíve, életünk és feltámadásunk, – 33 Jézus Szíve, békességünk és engesztelésünk, – 34 Jézus Szíve, bűnösök áldozatja, – 35 Jézus Szíve, benned reménylők üdvössége, – 36 Jézus Szíve, haldoklók reménysége, – 37 Jézus Szíve, minden szentek gyönyörűsége –

Isten Báránya, Te elveszed a világ bűneit, Kegyelmezz nekünk!
Isten Báránya, Te elveszed a világ bűneit, Hallgass meg minket!
Isten Báránya, Te elveszed a világ bűneit, Irgalmazz nekünk!

P.: Szelíd és alázatos szívű Jézus,
H.: Alakítsd szívünket a te Szíved szerint!
Könyörögjünk. Mindenható, örök Isten, tekints szeretett Fiad Szívére, és arra a dicséretre és elégtételre, amelyet a bűnösök nevében irántad lerótt. Adj megengesztelődve bocsánatot mindazoknak, aki irgalmasságodért esdekelnek ugyanazon szent Fiad, Jézus Krisztus nevében. Aki él és uralkodik mindörökkön-örökké. Ámen.

Kiscsoportos kérdések
1. Emelj ki egy fontos eseményt, amely meghatározó volt az elmúlt évedben!
2. Személyiségedben, tulajdonságaidban miben fejlődtél az elmúlt évben?
3. Az életállapot, melyben élsz (munka/tanulás, kollégium/otthon, kapcsolatok), hogyan hat a fejlődésedre?
4. Mit jelent számodra a Jézus Szíve-tisztelet? Volt-e az előadásban, ami megragadott, közelebb vitt hozzá?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása