Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Hivatás

2013.10.17. 19:00 | Barta Emese | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

A 7-es kiscsoport ráhangolódása a hivatásról.

 

Téma: a hivatás

Bevezető: Anikusz

Ének: Szívem telve van Veled

Ima a hivatás felismeréséért

„Uram, bölcs gondviseléseddel öröktől fogva minden embernek megszabtad a feladatát. Ezt a feladatot keresni kell, s te segítesz nekünk, amikor akaratodat kinyilvánítottad számunkra:

a kor lehetőségeiben és követelményeiben,
a nép és az egyház szükségében,
a jóakaratú emberek tanácsában,
képességeinkben, amelyeket tőled kaptunk, valamint szívünk hajlamaiban.

Uram, kérlek téged, árassz lelkembe világosságot, hogy mindezekből fölismerjem az én feladatomat! Hogy úgy szolgáljak neked, ahogy te kívánod tőlem:

ha akarod, a család közösségében,
ha akarod, lemondva a családi élet melegéről,
ha úgy akarod, a lelkek vezetésével,
ha úgy akarod, két kezem kemény munkájával.

Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem? Fogd meg a kezem és vezess, légy számomra az Út, a Világosság!

Uram, te tudsz mindent! Te előre látsz mindent. Vezess engem a helyes úton! Mutasd meg akaratodat! Adj erőt, bátorságot, hogy tántoríthatatlanul követhessem azt!”

Hivatás

„A polgári életben mindenkinek be kell töltenie valamilyen hivatást.
Amikor egy pálya előnyeit és hátrányait mérlegeled, elsősorban azokat a lehetőségeket keresd, miképp tudnád az illető foglalkozásban Istentől kapott képességeidet a legeredményesebben hasznosítani.
Maga Krisztus földi életében nagyobbrészt embertársai földi boldogságát szolgálta. Volt foglalkozása, mégpedig igen szerény: ezzel is megmutatta, hogy minden életpálya értékes. Munkás lett, hogy a munkások tömegei benne önmagukat lássák, és félelem nélkül közeledjenek hozzá. Visszaadta a munka igazi értelmét; munkánk a teremtés befejezése. Igazi hivatását azonban a lelkek megmentésének szolgálatába állította.
Krisztus téged is hív, hogy művén tovább munkálkodj, a magad által választott módon: akár munkás, kereskedő, technikus, orvos, pap vagy tanító leszel.”

/Beszélgetés a Mesterrel c. könyvből/

Megosztás: Ambrus beszélt arról, hogy milyen szakmákat választott, és hogy hogyan találta meg a neki való hivatást.

Ének: Szeretem örökké

Megosztás: Dávid mesélt a munkájáról, és arról, hogy a saját álmaink, ha ugyan nem is pont úgy valósulnak meg, ahogy szeretnénk, az Isten mindig kárpótol.

Ének: Király vagy

Talentumokról szóló példabeszéd felolvasása (Mt. 25, 14-30) – Anita

14Úgy lesz, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát. 15Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt. 16Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, s másik ötöt nyert rajta. 17Ugyanígy az is, aki kettőt kapott, másik kettőt szerzett. 18Aki egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette urának pénzét. 19Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott. 20Jött, aki öt talentumot kapott, és felmutatta a másik öt talentumot: Uram, öt talentumot adtál, nézd, másik ötöt nyertem rajta. - 21Jól van, te hűséges, derék szolga - mondta neki ura. - Minthogy a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe! 22Jött az is, aki két talentumot kapott, s így szólt: Uram, két talentumot adtál, nézd, másik kettőt szereztem. - 23Jól van, te hűséges, derék szolga. Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád: menj be urad örömébe! 24Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Ez így beszélt: Uram, tudtam, hogy kemény ember vagy. Aratsz, ahol nem vetettél, és gyűjtesz, ahol nem szórtál. 25Ezért félelmemben mentem, elástam a földbe talentumodat. Itt van, ami a tiéd. - 26Te mihaszna, lusta szolga! - kiáltott rá ura. - Tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, s ott is gyűjtök, ahol nem szórtam. 27Oda kellett volna adnod pénzemet a pénzváltóknak, hogy megjövet kamatostul kaptam volna vissza. 28Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! 29Mert annak, akinek van, még adnak, hogy bőven legyen neki; akinek meg nincs, attól még amije van is, elveszik. 30Ezt a mihaszna szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás és fogcsikorgatás lesz.

Megosztás: Lina

Ének: Fogadd el, Uram

Befejezés: „A test ugyan egy, de sok tagja van.” (1 Kor 12, 12-14. 19-20. 27-31a.) Máté, Anna kiscsoport feladathoz kis magyarázat.

A témához további gondolatok: www.hivatasrscj.blogspot.hu

Kiscsoportoknak:

1.) Csapatépítő játék: Milyen szervnek képzeled el magad egy emberi testben?

2. )Kérdések:

1. Jelenleg mi a hivatásom? Mi az életállapotom/ szerepem? Ez hogyan bontakozott ki az életem különböző területén?
2. Milyen személyes adottságokat, tehetségeket kaptam ajándékba, hogyan tudom ezeket értelmesen felhasználni mások és magam érdekében?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása