Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Szolgálat

2013.11.07. 19:00 | Barta Emese | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

szolgálat.jpgA 11-es Nagyon Testvérek kiscsoport a szolgálat témáját hozta nekünk.

 

Sziasztok! Eredeti formájában: Servus humillimus tuus sum! (=Alázatos szolgája!) Minden nap használjuk a szót, de vajon szó szerint értjük-e? Miben, kinek, hogyan szolgálunk? Mi az, önzetlenül szolgálni, áldozatot hozni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ csütörtökön, ebben a hozzánk közel álló témakörben osztottuk meg tapasztalatainkat, gondolatainkat. 

 

Szigeti Orsi: Szolgálatról általában:  1. munka (fizetett) mint szolgálat

                                                           2. önkéntesség, mint szolgálat –szabadidő

                                                           3. Szolgálat a párkapcsolatban/családban.

Apróságok, amik nem is mindig apróságok - ötletek, gondolatok a megvalósításához. (Ferenc pápa gondolatai: Útmatató Jézus Krisztus. Kereszténység megvalósulása az alázatosságban.)

Flóri: A szolgálat megélése fogyatékos, sérült fiatalok táboroztatásánál:

- elvárások nélkül indultam a táborba

- kezdeti nehézségek, megszokás, aztán felszabadultság a 3.-4. naptól--> többet kaptam vissza, mint amit adtam

- a "szeretet-centrumot" nem magamban hagytam, hanem magamon kívülre helyeztem --> ez is működik

Ádám: Az animátor szolgálata:

Az animátor a közösség vezetésével és a segítségnyújtással szolgál. A közösséget a közös feladat, a szolgálat építheti és az animátornak ezt kell mozgatnia. Katolikus animátorrá bárki lehet, csak legyen benne némi hit, (remény), szeretet - és küldetéstudat.

Peti: Hivatás-szolgálat egy életen át

Gyula: Önkéntesség Olaszországban

Panni: A ministrálásról és a Gyerekmarosról

Mindenféle szolgálatunkkal Istent szolgáljuk elsősorban, az embereken keresztül.
A szolgálatot nem abban az értelemben kell venni, hogy mennyi mindenről lemondunk érte, hanem hogy mennyi jót okozunk másoknak. Önzetlenségünket Isten megköszöni valamikor, valahogyan, valaki által, legfeljebb egy „égi piros ponttal”.

 

Kecskés Orsi: Nick Vujicic gondolatai a szolgálatról

Gyerekkoromban sokat szomorkodtam a körülményeim és a jövőm miatt. Az egyetlen dolog ami az imán kívül megnyugvást hozhatott, hogy megszólítottam másokat és segítettem nekik. Minél többet törődtem a saját gondjaimmal, annál rosszabbul éreztem magam, de amikor mások szükségére fordítottam a figyelmemet, fellelkesültem, megértettem, hogy senki nem szenved egyedül.

Legyen sok, vagy kevés adnivalód, jusson eszedbe, hogy a kis jótettek ugyanolyan fontosak lehetnek, mint a nagy adományok. Így ha egyszerűen  azt mondod, többet tennél, ha több mindened lenne, én arra bátorítalak, hogy egyszerűen adj annyit, amennyit tudsz, most és minden nap.

Bármit is szeretnél magadnak, tedd meg másoknak. Ha csak apró jótetteket is hajtasz végre nap, mint nap, erősebb leszel és felszabadulsz saját félelmeid, kétségeid alól.

Ne várj cserébe jutalmat a nagylelkűségedért, a jótettek sokszor meglepő dolgokat hoznak magukkal.

Sohasem tudhatod, mennyire fontos lehet a világnak egy kis kedvesség. A kis fodrok hatalmas hullámokat kelthetnek. Az osztálytársam, aki meglátta elkeseredettségem, miután kicsúfoltak, és azt mondta, jól nézek ki, nem csak az érzéseimet nyugtatta meg, hanem szikrát is adott, ami begyújtotta a karrierem és küldetésem, hogy segítsek másoknak szerte a világon.

 

Vendégelőadónk, Diószegi László (a Gyerekmaros lelki vezetője) osztotta meg velünk lelkesítő gondolatait.

Szevasz! Bármit kérhetsz tőlem: fáradtságot, figyelmet, pénzt, időt, akármit.

Elsőként a pápát hozta példaként, aki Servus servorum Dei = az Isten szolgáinak szolgája, majd Szent Kristófot, aki addig nem nyugodott, míg a legnagyobb Urat nem szolgálta.

A Bibliában „Isten szolgája” a kiválasztott népet szolgálja, a kiválasztott nép az Isten szolgálatára volt kiválasztva, mely szolgálat nem volt könnyű. Józs24,14-24

Jézus a tanítványokat szolgálatra hívta, és ez a hívás magában foglalja: „Menjetek!”
„Ha valaki közületek ki akar tűnni, legyen a szolgátok, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája." Mk10,44

 

szolga = diaconos (gör.) aki tevékenységével, vezetés útján szolgálja a közösséget

            = dulos (gör.) lábmosó rabszolga, aki életével szolgál

Jézus úgy van itt mesterként, hogy megmossa a lábunkat. A mi feladatunk odahajolni, és ezt a lelkületet felvállalni.

 

Szolgáljatok egymásnak aszerint, amilyen kegyelmet kaptatok! Amihez értesz, azt add be a közösbe! El mered-e hinni, hogy Isten a te kedvedért teremtette ilyennek a világot? El se tudja képzelni nélküled, öröktől fogva olyan világot tervez, amiben te benne vagy. Tehát kell lennie valaminek, amit csak te tudsz hozzáadni. Mi lehet az?

Honnan lehet tudni, hogy mire vagyok? Hol a helyem a világban?

Kötelező olvasmány: Róm 12 és 1Cor 12

 

7 típusú szolgálat: prófétálás. szolgálat, tanítás, buzdítás, jótékonyság, elöljáróság, irgalmasság.

 

Ki-ki azért kapta talentumát, hogy használjon vele.

Addig ne nyugodj!

 

A féllábú róka története:

Egy ember az erdőn ballagott keresztül. Egyszer csak megpillantott egy rókát, amelyiknek hiányzott az egyik lába. A férfinek az a kérdés motoszkált a fejében, hogy vajon hogyan maradt a róka életben? Aztán megpillantott egy tigrist, elejtett zsákmányával a szájában. A tigris teleette magát, s a maradékot hagyta, hogy a róka elfogyassza.

A rókát Isten ugyanezen a tigrisen keresztül táplálta másnap is. Az ember ámulatba esett Isten jóságától. Nyomban el is határozta, hogy ő is meghúzza magát egy sarokban, és teljesen az Úrra bízza magát, aki majd gondoskodik minden szükségletéről.

Úgy is tett, de hosszú ideig semmi sem történt. A szerencsétlen már majdnem halálán volt, amikor egyik napon hangot hallott:

- Ó, te tévelygő, nyisd ki a szemed, és pillantsd meg az Igazságot! Ne a sánta rókát utánozd, a tigris példáját kövesd!

 

Az utcán megpillantottam egy kislányt, aki didergett vékonyka ruhájában. Szemmel láthatóan semmi reménye sem volt arra, hogy tisztességes ételhez jusson. Dühömben így szóltam Istenhez:

- Miért engedted ezt meg? Miért nem teszel valamit?

Egy darabig Isten semmit sem szólt. De akkor éjjel, egészen váratlanul, Isten válaszolt:

- Én tettem valamit. Megteremtettelek téged.

 

Kiscsoportos beszélgetések kérdései:

1. Mi a szolgálat? (Írja le mindenki egy lapra a saját válaszát és aztán hasonlítsátok össze)

2. Mennyire kellene nekünk, katolikusoknak példát mutatni a szolgálatban? Gyermekeidet szolgálatra nevelnéd? Hogyan? Mivel mutatnál példát?

3. Milyen önkéntes szolgálatot vállaltál már eddig? Miért azt/azokat választottad? Milyen érzés a „jutalom” nélküli munka elvégzése?

4. Szükséges-e, hogy minden ember szolgálatot teljesítsen? Hogyan működne szerinted szolgálat nélkül a világ?

5. Szerinted mit kaphatunk fogyatékos testvéreinktől? Valóban csak mi teszünk szolgálatot feléjük?

6. Mennyire kell az Egyháznak szolgálnia a világot? Hol van a határ a szolgálat és a meghunyászkodás között?

Opcionális bónuszfeladat: a kiscsoport tagjai vállalnak 1-1 szolgálatot a kiscsoportért vagy egy kiscsoport-társért.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása