Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Léleképítés, avagy az első Csücsopos lelkigyakorlatos hétvége

2013.11.17. 01:00 | LoremIpsum2 | Szólj hozzá!

Címkék: képek lelkigyakorlat Szentendre

A mindenki által várva várt lelkigyakorlat végre elérkezett. Nyitottsággal, reményekkel telve vártuk az előadásokat, beszélgetéseket, bízva a lelki növekedésben. És nem csalódtunk.

A lelkigyakorlat november 8-án, péntek este kezdődött a szentendrei ferences gimnáziumban, Sárhegyi Zoli atya vezetésével. A hétvége témája röviden: saját magunk elhelyezése a felnőtté válás útján. Attól függetlenül, hogy az életünk szakaszán merre tartunk. Bővebben: hogyan vagyok tér-időben és én-közösség-Isten kapcsolatommal hogyan állok.

Szállásunk minden szempontot kielégítő, úgymond multifunkcionális volt. Étkezés, alvás, /szombat esti/ teaház, zene szoba, kápolna, belső udvar (szép fákkal), és ha valaki otthon felejtett volna valamit, a gimnáziumtól 100 méterre lévő boltocskában megtalálhatta a keresett termékét. ;)

A galériáért kattints a képre!

Péntek este a bemutatkozást követően ízelítőt kaphattunk abból, hogy mire is vállalkoztunk. Néhány játékos feladatokon keresztül behelyeztük magunkat a tér-időbe (pl.: Isten kapcsolat, önismeret, boldog-boldogtalanság, tornasor), míg egyes játékokat követően az érzéseinket osztottuk meg és elgondolkodtunk egyénileg, hogyan kapcsolódik mindez  a mi életünkre.
A hétvége 3 téma szerint lett blokkokra felosztva. A témák:

  1. Életem fontosabb területei, területekre való tekintés szöge (egyéni/közösség/transzcentendális), döntések, önzés/ragaszkodás.
  2. Istenképem, kommunikáció Istennel, imádság.
  3. Önelfogadás, önismeret.

Egy blokk felosztását tekintve egy  elmélkedésből („előadásból”), a hallottak alapján egyéni elcsendesülésből , majd a csoportos megosztásból állt. A közel 30 fős társaság 3 csoportba lett beosztva a hétvége alatt.

A galériáért kattints a képre!

Nehéz összefoglalni a lelki élményeket , melyeknek részesei voltunk. Sokat kaptunk egymástól az őszinte és mély beszélgetések és megosztások által. Az imádságos légkör és dicsőítő énekek még inkább felemelte lelkünket az Úrhoz. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy legközelebb gyertek! ;)

Zárásképpen a vasárnapi prédikáción elhangzott tanmesét szeretném megosztani veletek.
Az osztályfőnök nagyobb szemű kavicsokat helyez egy befőttes üvegbe. Megkérdezi a gyerekeket: Tele van? Válaszolják: Igen. Majd a Tanár elővesz egy kis kavicsokkal teli vödröt, és beleönti a befőttes üvegbe. Megint megkérdezi: Tele van? Erre a diákok, azt válaszolják, az előzőből gondolván: Nem. A gyerekek jól gondolták, mivel ezután homokot szórt a Tanár az üvegbe. Megkérdezi ismét: Tele van? Valószínűleg igen, de az előzőeket véve elbizonytalanodnak. Erre vizet önt az üvegbe a Tanár, ezáltal ismét hely szabadul fel a befőttes üvegbe.
Tanúság: mindig van még hely/időnk, ha jól tervezünk (kavicsok, homok, víz sorrendje lényeges, nem kezdhetünk pl.: vízzel), osztjuk be az időnket, mindig találhatunk egy kis időt. Fontos, hogy a nagy kavicsok (legszükségesebbek, legfontosabb területek/dolgok) legyen az első, és ezután a többi.

Írta:
Sándor Eszti

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása