Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Barátságainkban fölfedezni a teremtő Istent

2015.04.02. 19:00 | _Barna | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

baratsag1.jpgFelmerült bennem a kérdés: létezik még igaz barátság? Van-e igényük egy olyan emberre, akivel dolgainkat őszintén megbeszélhetjük, akiben bízhatunk, aki elfogad bennünket? Vagy csak a haverok kellenek, akikkel együtt lehet szórakozni, diszkóba, buliba menni? Nehéz felvállalni a barátságot? Szintén a Bibliában olvasható: „Az ember, akinek sok barátja van, széttöretik, de van barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél".
Az 1-es kiscsoport a barátságról tartotta ráhangolódását.

 

 

Lilla

Isten a barátunk. Sokat hallottuk már ezt, és valahol legbelül is érezzük. Istentől olyan szeretet, figyelmet, megértést, megbocsátást kapunk, amit nem tudunk kiérdemelni vagy megszolgálni. Hasonló önzetlenséggel fordulnak felénk a barátaink is, akiken keresztül itt, a földi életünkben is befogadhatóvá válik Isten szeretete, és életben tart az örökkévalóságra.

 


Marci

Az ötödik cserkésztörvény kimondja, hogy a „cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú”. Ez feltételezi, hogy az ember alaptermészete, hogy egocentrikus és másokkal szemben lekezelő, ezt hivatott kompenzálni. Ugyanakkor az állítás nem veszi figyelembe az önmarcangoló, másokkal szemben túlzottan megalázkodó személyiségeket, ezért hibás, legalábbis hiányos.
„ >>Szeresd felebarátodat, mint önmagadat<< Ezeknél nagyobb parancs nincsen.” (Mk 12,31)
Az helyes önreflexió az egészséges magatartás egyik alappillére, ennek megfelelően tudnunk kell éppoly gyengédnek lenni saját magunkhoz, mint embertársunkhoz. Ugyanakkor legyünk szigorúak másokkal éppúgy, ahogy saját magunkkal. A jó barát szól, ha viselkedésedet, bármely tettedet nehezményezi. Felvállalja, hogy ellenkezzen veled azért, hogy neked segítsen, ahelyett, hogy távollétedben másokkal vitatná meg hibáidat.
„Ha a testvéred vétkezik ellened, menj és figyelmeztesd őt négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyerted testvéredet. Ha azonban nem hallgat rád, végy magad mellé még egy vagy két társat, mert minden dolgot két vagy három tanú szavával kell igazolni.” (Mt 18,15-20)

 

Sanyi
 
Részlet Laczkó Zsuzsanna tanulmány az Istennel való barátságról:
 
"Barátságunk akkor kezd újra elmélyülni, ha az önvizsgálatban a valóságunknak ezek a rejtett aspektusai, ezek a „titkocskák” feltárulnak, és vállaljuk azt a kockázatot, hogy pontosan arról kezdünk el imádkozni, azt tesszük az imádságunk tárgyává, ami eddig titok volt. És azután a dialógus során ebben a titokban feltárul az Isten, tehát amit a fejünkkel mindig is tudtunk, hogy Isten mindig és mindenhol jelen van, az egyszer csak a tapasztalatban is megszületik bennünk: valóban, az életemnek ebben a rejtett valóságában is jelen van az Isten, és valamit szeretne velem kommunikálni általa. Azáltal, hogy transzparensekké válunk Isten előtt, mélyül a bizalmunk, és erősödik a kapcsolatunk, a barátságunk."

 


Attila aki besegített

Én azért vagyok itt, mert pár perccel a ráhangolódás kezdete előtt Sanyi barátom megkért, hogy segítsek be egy kicsit, és hát ugye a barátoknak szívesen segít az ember.
Szerencsére a Szentírás, különösen a bölcsességi irodalom, bőven tartalmaz barátságról szóló részeket. Az alábbi a végén még Isten magasságába is emeli a barátságot:

Sír 6,5-17 

 

  • A Katolikus Egyházon kívül nincs üdvösség. Mire indít ez téged nem katolikus barátaiddal kapcsolatban?
  • Mik azok a tulajdonságok, amik kizárják, hogy valakivel jó barátságban lehess?
  • Egy régi jó barátod istentagadó lesz, és téged is meg akar győzni az igazáról. Hogyan őrzöd meg a barátságotokat?
  • A béna embert négy barátja leeresztve a megbontott tetőröl Jézus elé viszik. Ki az a 4 ember az életedben aki segít közelebb kerülni Istenhez és hogyan?
  • Volt e már életedben olyan hogy a barátodnak segítettél egy nehéz helyzetben?Mi a véleményed a betyárbecsületről?
  • Elég ha Isten az egyedüli igaz barátod?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása