Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Döntéshozatal

2015.07.09. 19:00 | Széna Zsófia | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

unnamed_2.jpgSzületésünktől fogva tele vagyunk vágyakkal és álmokkal, melyek életünk során végigkísérnek minket. Az utunkat azonban folyamatosan döntések szegélyezik, melyek korlátozzák szerteágazó elképzeléseinket. Ahhoz, hogy mégse féljünk az elköteleződéstől, szükségünk van Isten kegyelmére, és az alázatosság felszabadító erejére. A Világ Világossága (18) és a Mustármag (20) kiscsoport ezen a héten a döntéshozatal izgalmas témájával foglalkozott.

 

I. Megosztás (Attila)

Nap mint nap választás elé állít minket az élet. Ezek egy része kisebb döntés, ami előtt nem kell sokat töprengeni (pl. hogy mikor keljek fel vagy mit vegyek fel ma reggel), másik része azonban komoly elhatározás, amit hosszabb mérlegelés előz meg (pl. hol tanuljak tovább vagy milyen munkát vállaljak el).

A legjelentősebb döntés mindezek között az, hogy merek-e felnőttként Isten mellett dönteni, merem-e vállalni a hitemet a mindennapok forgatagában, és fontosnak tartom-e, hogy megvédelmezem vallásomat. Ebbe beletartozik az is, hogy merem-e vállalni kollégáim és diáktársaim előtt, hogy hiszek Istenben és számomra Ő az élet iránytűje. Isten melletti döntésemben nem tántoríthat el semmi; még az sem, ha rossz szemmel néznek rám, vagy esetleg megvetnek.

Személyes tapasztalatom alapján már sokszor néztek le mások a vallási meggyőződésem miatt, de mindig fel mertem vállalni a hitemet. Én ki merem jelenteni, hogy Isten az életem fontos része, Aki meghatározza a mindennapjaimat, és segít a döntéseimben. Rá merem bízni magam, és ki tudom mondani, hogy teljesen az Övé vagyok.

Szent II. János Pál pápa arra buzdít minket, hogy merjük vállalni hittünket, és döntsünk Isten mellett. Merjünk a harmadik évezred szentjei lenni, és ne féljünk hirdetni az Evangéliumot. Isten igazsága a legfontosabb.

II.János Pál pápa szentbeszéde

Ha az Úr mellett döntünk, akkor biztosan segítséget kapunk az életünkhöz. Istennel csak helyes lépéseket tehetünk, habár ezt eleinte nem mindig látjuk be. Merjünk Mellette dönteni!

 

II. Megosztás (Balázs)

Életemben két olyan döntést is hoztam már, amely alapvetően befolyásolta a jövőmet. Ezek közül az egyiket még gyermekfejjel tettem meg tizenéves koromban. Ennek a rövid történetét szeretném elmondani Nektek. 

Az elsőáldozásra való készület jegyében általános iskolás koromban rendszeresen jártam hittanórákra. Sőt, édesapámmal minden vasárnap elmentünk szentmisére a helyi plébániára. Az elsőáldozásom után viszont a társaimhoz hasonló módon én is abbahagytam a hittant, mondván magamnak, hogy már minden fontos dolgot megtanultam. Két esztendő telt el hittanórák nélkül, amikor éreztem a Jóisten hívását. Az Úr kimondatta velem, hogy jó ember szeretnék lenni, és ehhez az is hozzátartozik, hogy visszatérek a hittanhoz, és tovább mélyítem a hitemet. Ma már ezt a gondolatot úgy fogalmaznám meg, hogy igazán krisztuskövető, azaz keresztény ember szeretnék lenni. Nagyon örülök ennek a döntésemnek, mert ez jelentette a megtérésemet, és ezzel tudtam elindulni azon a Krisztus felé vezető úton, amelyen ma is próbálok járni.

 

III. Gondolatok (Attila)

Az a tény, hogy szabadon hozhatjuk meg döntéseinket, egyrészt hatalmas ajándék Istentől, másrészt azonban érdekes teológiai problémákat vet fel. Ismert dogma, hogy Isten előre tudja a jövőt, mégis, ez a jövendő függ a mi döntéseinktől is. Vajon miként egyeztethető össze Isten előrelátása a mi szabad döntéseinkkel? A Szentírás az alábbi példát hozza a problémára:

1 Sám 23,7-13

A történetben látható, hogy Dávid egy olyan eseményről kérdezi Istent, ami végül meg sem történt.

Nem dogma, de a hittudósok egybehangzó véleménye szerint Isten az úgynevezett féljövő szabad tetteket is előre tudja. Ezek olyan események, amelyek sosem következnek be, de bizonyos feltételek mellett biztosan bekövetkeznek. Krisztus is megmutatja Istennek ezt a fajta előretudását:

Mt 11,20-24

 

IV. Gondolatok (Lili)

Hogyan lehet jól dönteni? – Isten felé fordulva…

Anselm Grün: Mit akarok? – könyvajánló

Személyes záró gondolat: Döntsünk Istennel Isten mellett.

 

V.  A jó döntés elemei - a döntéshozatal stratégiája (Koronkai Zoltán SJ előadása)

Személyes boldogságunkat elsősorban tetteink befolyásolják. Ezzel a témakörrel foglalkozik Csíkszentmihályi Mihály könyve is, aki különböző emberekkel készített interjút erről a kérdésről. Az alanyokat sikeresség és foglalkozás alapján választotta ki. A boldogságot aktív tevékenységgel érhetjük el: feladatokat kell végeznünk, és fontos, hogy ezek az akadályok képességeinknek megfelelő, reális kihívások legyenek. A munka során kerülni kell a monotóniát, és ha egy feladatba belefeledkezünk, akkor szükség van arra is, hogy megőrizzük a teljes fókuszáltságot. A boldogsághoz pontos önismeretre van szükségünk: tudnunk kell, hogy

  1. Miben vagyunk erősek?
  2. Miben vagyunk gyengék?
  3. Miben és hogyan fejlődhetünk?

A boldogsághoz látnunk kell életünk értelmét. Viktor Frankl könyvében a koncentrációs táborokban megélt tapasztalatairól ír. Állítása szerint a nehézségeket nem azok élték túl, akik fizikálisan bírták a megpróbáltatásokat, hanem azok, akik lelkileg. Akinek van célja az életben, az túlél. A szeretet hatalma nagyon erős (pl. az író minden este a feleségére gondolt, így tartotta magában az életszeretetet: újra és újra felidézte, hogy létezik a boldogság). Minden esetben valami olyan célt kell kitűznünk, ami túlmutat rajtunk, tehát a siker és a hatalom nem elég. Min múlik a boldogság?

untitled.jpg

Magyarország lakossága alapvetően hajlik a depresszióra. A körülmények nincsenek nagy hatással az emberek kedélyállapotára, mert nagyon könnyen hozzászokunk mind a jóhoz, mind a rosszhoz. Valójában minden relatív, és a boldogságunkat döntéseink is csak kis mértékben befolyásolják. A recept a boldogsághoz:

  1. Mozogj!
  2. Vedd észre a jót!
  3. Próbáld mindenben látni a reményt!
  4. Ne rágódj, és ne hasonlítgass!
  5. Sokan, sok embernek segíts!
  6. Ápold a kapcsolataidat, tölts másokkal sok minőségi időt!
  7. Bocsáss meg!
  8. Tűzz ki célokat, küzdj!
  9. Vedd észre az értéket a nehézségben is!
  10. HIT!!! Fogd meg az Úr kezét!

Általában nem szeretünk dönteni és elköteleződni, mert úgy érezzük, hogy ez valamiben lekorlátoz minket. A valóság azonban az, hogy éppen akkor tudunk épülni, ha egy adott dologra nagyon fókuszálunk. Az alkot nagyot, aki egy valamire rákoncentrál, és végigviszi. Nem csapong, hanem kitartó. Minden értékhez nagy energia kell, és a döntésekből csak épülhet az ember. Fontos, hogy szabadok legyünk a választásainkban.

Konkrét, gyakorlati segédlet a döntésekben:

  1. Vedd végig, miből kell választani!
  2. Kérj tanácsot!
  3. "Döntéskonfliktus esetén" hallgasd meg más véleményét is. Előfordulhatnak generációs problémák, de az a plusz 30 év előny is lehet. Az is előfordulhat, hogy a másik ember nem ismer eléggé, és azért keletkezik konfliktus.
  4. Értelem és szív összjátéka
  5. NEM KELL A LEGJOBB DÖNTÉST HOZNI
  6. IMA: »kérjetek és kaptok!«
  7. Szabad hibázni. Ha nem döntesz, nem hibázol, hanem csak sodródsz, akkor nem fejlődsz.
  8. Minden döntés fájdalom is: »a búzamagnak meg kell halnia«. A döntés lemondással jár, és minden újban ott a félelem. Minden jó út nehézségekkel is jár. Ennek belátásához elég, ha rátekintünk Krisztusra, Aki mellettünk döntött, és ezért kereszthalált halt.
  9. Magad dönts, és érezd sajátodnak a döntésedet!
  10. Ha döntöttél, örülj neki, kérd Isten áldását, és ne ijedj meg a nehézségektől!
  11. Nem vagy egyedül!

Az emberséghez hozzátartozik egyfajta végesség: az élet egyszer véget ér. Isten döntött mellettem, és ezt a döntést egy intenzív tett követte: oltáriszentség, és kereszthalál.

Iz 43, 1-7

 

VI. Kérdések

  1. Életedben mik voltak a legfontosabb döntések? Hogyan értékeled őket?
  2. Mondj példát arra, hogy meghoztál egy döntést, és előre nem látott következményei lettek!
  3. Ki van a kormánynál? Hogy találkozik a te akaratod Isten akaratával?
  4. Mitől nehéz meghozni egy döntést? Mi segít megmaradni egy döntés mellett akkor is, ha nehézségekkel jár?
  5. Mennyire határozza meg, illetve befolyásolja a döntéseidet mások elvárása?
  6. Szerinted hogyan kezeli Isten, hogyan viszonyul hozzád, ha előre tudja, hogy egy adott helyzetben a bűn, a rossz mellett fogsz dönteni?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása