Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

A test a lélek temploma

2014.02.20. 19:00 | Barta Emese | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

A 7-es Hétszentség kiscsoport ráhangolódása a testről, mely a lélek temploma.

 

 

 

 

 

1. 1Kor 6,12-20; 1Kor 3,16-17 (Dani)

Ének: Jöjj Szentlélek, szállj le ránk (Tui amoris ignem)

2. A test (Timothy Radcliffe OP: A „villamos” test-hez cikke* alapján. ) (Lina)

*Megjelent: Tanítvány 2011/1. szám

 

„Abban hiszünk, hogy Isten teremti a testünket és Jézus Krisztusban közelít hozzánk, aki olyan hús-vér ember, mint mi. Legfőbb szentségünk az, hogy osztozunk a testében.”

„ A keresztény tanítás azon a hiten alapul, hogy a test jó. Ezt figyelembe véve különös, hogy mi, keresztények, milyen gyakran érezzük magunkat kellemetlenül a testünkben és úgy cipeljük őket, mint a ránk akasztott poggyászt, amely lehúz bennünket egészen addig, amíg a lélek ki nem szabadul belőle a halálunkkor. Be kell ismernem sok teológus vetett papírra ilyen véleményt.”

„Nem olyan lelkek vagyunk, akik a hústömeg csapdájába estek, hanem testtel rendelkező lények, akiknek az egymással való egyesülése, testi alapon nyugszik.” 

 Ének: Ne félj, ne aggódj

 3. Maslow- féle szükségletpiramis (Anna)

 Abraham Maslow szerint az emberi szükségleteket hierarchikusan lehet rangsorolni.

  1. A piramis alján az alapszükségletek, a létfenntartáshoz kapcsolódó szükségletek helyezkednek el.
  2. A létfenntartás megteremtése magával hozza a biztonsági szükségletek kialakulását: ez a megszerzett javak megóvását, védelmét jelenti.
  3. A szociális szükségletek az ember társas lény mivoltából fakadnak. A szociális szükséglet kapcsolatteremtési, összetartozási szükséglet. Ennek kielégítése érdekében törekszik jó családi, érdeklődésének, gondolkodásmódjának megfelelő baráti, munkahelyi kapcsolatokra.
  4. Az ember igyekszik megtalálni helyét a többiek, a társai között, ebből fakad az elismerés iránti szükséglete: igyekszik elfogadtatni magát, elismertetni egyéniségét, képességét, rátermettségét.
  5. A piramis csúcsán az önmegvalósítás szükséglete áll. Az emberek egy része erős késztetést érez arra, hogy képességét, tehetségét maximálisan kihasználja.

(Forrás: wikipedia.org)

Ének: Te vagy a fény

4. Étkezés, ételek a Bibliában http://www.ekalapitvany.hu/07_2.html (Bendegúz)

Ének: Az Úrra vár a szívünk

5. Alvás fontossága (Dávid)

Ének: Jézus, majd gondolj rám

  1. Testedzés (Máté)

7. A test felajánlása, ima (Anikusz)

Uram, azért ajándékoztál nekem testet, hogy szolgáljon földi pályámon, teljesítse a feladatokat, amelyeket az örökkévalóság elnyeréséért kell végeznem.
A keresztség által lelkemmel együtt testemetr is megszentelted. Ma újból felajánlom neked ezt a testet, s szolgálatodba állítom.
Segíts, hogy uralkodni tudjak rajta! Legyen mindig engedelmes eszköze lelkemnek, s ne féktelen zsarnok!
Tedd rugalmassá mind a munka, mind a pihenés számára; fogékonnyá a kegyelem befogadására, s az emberek önzetlen szolgálatára!
Kerülni akarok minden ártalmas dolgot: mértéktelenséget az étkezésben, a lustaságot és a fajtalanságot.
Időnként meg akarok vonni magamtól olyat is, ami különben megengedett, csak hogy testemet akaratom uralma alá hajtsam.
Erősíts szent tested gyakori vétele által a szentáldozásban, és őrizz meg testben- lélekben tisztán!
S hogy testem valóban tied legyen, megjelölöm a kereszt jelével:
az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen

(Beszélgetés a Mesterrel c. könyvből)

Ének: Dicsérje minden nemzet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása