Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Felelősnek lenni egymásért

2014.03.04. 15:13 | Széna Zsófia | Szólj hozzá!

Címkék: felelős Ráckeve felelős hétvége

Felelos hetvege.jpgA Csütörtöki csoport életét nagyon sokféle program színesíti. Résztvevőként gyakran csak élvezzük a kínálkozó lehetőségeket, és nem látjuk, hogy mekkora munka és előkészület előzi meg őket. A szervezők olykor rejtekben maradnak, holott ők dolgoznak a legtöbbet azért, hogy mi jól érezzük magunkat. A felelős hétvége valahol arra szolgál, hogy köszönetet nyilvánítsunk a legaktívabb tagoknak, valamint új célokat és irányvonalakat tűzzünk ki a következő évre. 

A találkozóra csak személyes levél útján lehet meghívást kapni, ezért egyfajta megtiszteltetés, ha résztvevői lehetünk az eseménynek. Én is ezzel a hálás tudattal indultam neki a hétvégének, és nagyon sok jó élménnyel lettem gazdagabb az együtt töltött három nap (február 22-24.) alatt. A találkozót a Ráckevei Általános Iskolában tartottuk, és körülbelül 45-en vettünk rajta részt. Ha egy mottóval kellene jellemeznem a hétvégét, azt mondanám rá: felelősség. A programok nagy része e köré a fogalom köré szerveződött, és lehetőséget adott rá, hogy megérezzük: nem csak az elvállalt feladatokért vagyunk felelősek, hanem személyesen egymásért is. Az előadások és játékok rámutattak arra, hogy nem lehetünk erős és működő közösség az összetartozás tudata nélkül. Amíg a Csütörtöki csoport tagjai vagyunk, addig „egy hajóban evezünk”. Számomra ezt leginkább a szombat esti csapatjáték szimbolizálta, amikor papírból és hurkapálcikából építkeznünk kellett bizonyos készségeink (látás vagy beszéd) használata nélkül. A feladat egy hajó megmunkálása volt, és nagyon megnehezítette a dolgunkat, hogy hátráltatva voltunk a kommunikációban.

Azt hiszem, ezt az érzést nem a játék során tapasztaltuk meg először. Mint minden közösség életében, nálunk is előfordul, hogy úgy érezzük: nem talál meghallgatásra a szavunk. De nem szabad azt hinnünk, hogy nincsen ránk szükség, mert ez tévhit. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a hajóépítésben is mindnyájan létfontosságú funkciót kaptunk: az összes csapattag kreativitására és ügyességére szükség volt ahhoz, hogy el tudjuk végezni a feladatot.

A játék mellett sok egyéb lehetőségünk volt megtapasztalni a közösség élményét. Ezek közül számomra a szombat esti ima adta a legmaradandóbb élményt. Nagyon szimbolikus volt, ahogy kört alkottunk a földre fektetett feszület körül, és a mécsesek fénye megvilágította az arcunkat. Kifejezte, hogy ugyanazon az úton haladunk egy közös cél – Isten – felé. Ahogy a fény visszaverődött az arcunkról, látszódott, mennyire sokszínűek vagyunk. Mindnyájan pótolhatatlan talentumokkal rendelkezünk, melyek a közösség és egymás építésére/gazdagítására szolgálnak.
A Csütörtöki csoport tagjaiként olyanok vagyunk, mint az esőcseppek, melyeken átvilágít a napsugár, és együtt egy tökéletes szivárványba rendeződünk. A fény pedig a bennünk lakó Isten.

Ez volt számomra a felelős hétvége legfontosabb üzenete. Remélem, hogy ebből mindnyájan erőt tudunk meríteni a hétköznapokhoz, és az előttünk álló munkához!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása