Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Ember tervez - Isten végez: zarándoklat Márianosztrára

2014.10.19. 19:36 | W.Gábor | Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás zarándoklat Márianosztra

SzombDSCN7549.JPGaton az első Csücsopos zarándoklat résztvevői az őszi Börzsönyt, azon belül Márianosztrát választották úticélul azzal a szándékkal, hogy a békéért imádkozzanak. Tizedmagammal vágtunk neki a túrának, ami a szobi állomásról indult a kék turistaúton.
A város határát elhagyva Csabi és Gábor egy imával nyitotta meg a zarándoklatot, és arra buzdított minket, hogy imánkkal segítsük a nap folyamán a háborús országokat. Hogy kikért imádkozzunk, azt egy-egy kihúzott cetliről tudtuk meg. Kaptunk egy zarándokkeresztet is, amit felváltva vittünk a célig, és ami mindig elöl haladt. A kezdetben ködös, párás idő hamar gyönyörű őszivé változott, amelyben mindenkinek nagyon jól esett a séta. A túra egyes állomásain közösen imádkoztunk és énekeltünk...


Márianosztrára kicsivel dél után érkeztünk, és első utunk egyből a templomba vezetett. Mivel késésben voltunk, utána egy gyors csoportkép után folytattuk is volna az utunkat, de sajnos be kellett látnunk, hogy a megcélzott vonatot nem érjük el. De nem csüggedtünk, a buszozás lehetősége adott volt, így amellett döntöttünk. A Csabiék által a visszaútra kitalált elmélkedésre mindenképp szerettünk volna időt szakítani, így míg a buszra vártunk, ezzel töltöttük azt a néhány percet. Egy pohárból kihúzva mindenki választhatott egy kérdést, amiről egyénileg kellett elmélkednie. Ha kíváncsiak vagytok erre ti is, és ti is gondolkodnátok ezekről egy kicsit, itt olvashatjátok őket:

  • Elgondolkodtál-e már azon, hogy a világon több mint 30 (!) országban van fegyveres konfliktus (193 országból...)?

  • “Hogy a világban egyszer béke legyen, azt magamon kell elkezdenem” – törekedsz-e mások megértésére? A vitázásban mennyire vagy nyitott arra, hogy elismerd a másik igazát?

  • Annyira hozzászoktunk a jóléthez. Gondolkozz el, milyen lenne az életed, ha itt, ebben az országban szólnának a fegyverek...

  • Általában könnyen elintézzük a messziről jött háborús híreket azzal, hogy valahol a világ távoli sarkában történik valami, amiért nem tudok semmit se tenni. Igaz ez?

  • A szentmisében mondjuk: “Legyen békesség köztünk mindenkor” – megvalósul ez?

  • Imádkozz valakiért, aki nagyon megbántott, akire haragszol, aki sebeket okozott neked!

  • Ha hirtelen nagyszámú menekült érkezne az országba (pl. Ukrajnából), vajon befogadnánk-e őket? Te mit tennél? Félnél tőlük? Fogadnál-e be menekültet?

  • Ha háború törne ki az országban, elmenekülnél-e innen? Hova mennél?

  • Fognál-e fegyvert akkor, ha háború törne itt ki? Bármilyen körülmények közt? (Például ha Magyarország lenne az aggresszor)

  • Szerinted jó-e, hogy nincs Magyarországon kötelező katonaság? Milyen előnyei, hátrányai vannak ennek?

  • Ha egyik napról a másikra otthontalanná, akár hazátlanná válnál, mihez kezdenél (l. Kelet-Ukrajna)?

  • Ha valamiért olyan helyen élnél, ahol a véleményed kisebbségben van, elfogadnád-e, hogy nem a te érdekeid dominálnak? Élnél-e kisebbségben?

  • Mik a határaid? Mik azok, amikről még az emberiség egységének érdekében sem lennél képes lemondani (pl. anyanyelv, autonómia, stb.)?

A gondolataink megosztására is jutott időnk, míg Szobra értünk. A vonatra felszállva befészkeltük magunkat egy üres kocsiba, és a zarándoklat lezárásaként egy rózsafüzér imát végeztünk.

Köszönjük a szervezőknek ezt a szép napot, és reméljük legközelebb is találkozunk sokatokkal a II. Csücsopos zarándoklaton! Ha eszetekbe jut, mondjatok el egy imát ti is a békéért!

DSCN7561.JPG

Írta:
Makk Dani

 Kiegészítés W. Gábortól

Adri és Dani távoztával a zarándoklatunk még folytatódott. A váci vasútállomás előtt nem sokkal szétesett váltó hatására zarándokkeresztünk egy szokatlan szakasszal - a vasúti töltés melletti úttal is megismerkedhetett. Ennek is köszönhető blogbejegyzésünk címe, hiszen a tervezettnél jó két-három órával későbbre tudtunk visszaérkezni Budapestre. Ez is egy olyan tanulság, melyet életünkbe befogadhatunk: ember tervez - Isten végez. Hálásan köszönjük mindnyájatoknak, hogy résztvettetek, és azt is, hogy nem zúgolódtatok a késdelmek miatt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása