Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Időbeosztás

2015.01.15. 19:00 | _Barna | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél


keyboard-338502_1280.jpgUnatkozni? Utoljára általános iskolás koromban unatkoztam. Szerintem nem vagyok ezzel egyedül. Dolgozó emberek és egyetemisták egyaránt inkább a másik végletbe esnek, nincs idejük arra a sok mindenre, amit meg szeretnének csinálni. Vagy lehet, hogy csak időbeosztás kérdése az egész? Hogy lehet "időt nyerni"? Milyen szempontok alapján érdemes beosztani az időnket? Mennyi időt kell Istenre szánni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel készült a 8-as kiscsoport az újév második alkalmára.

 

 

"Mindennek megvan az órája" (Kristóf)

Préd. 3,1-12 (http://mek.oszk.hu/00100/00176/html/pred.htm)

 

Idő a csendre (Heni)

Az időbeosztásomról való gondolkodás számomra ott kezdődik, hogy tudom-e egyáltalán, hogy mik azok a dolgok, amiket bele akarok sűríteni a az időmbe. Nekem az a legnehezebb, hogy eldöntsem, hogy hol vannak a hangsúlyok a napomban, az életemben. Ugyanis legszívesebben mindig mindennel foglalkoznék, de egy idő után ez a hozzáállásom oda vezet, hogy elveszítem a fonalat, hogy igazából mit is csinálok én és hova tartok. Pont ezért van szükségem arra, hogy mindig egy kicsit megálljak és megkérdezzem az Úrtól, hogy "Szerinted most mit kéne igazából csinálnom?". És annyira jó, hogy a Szentírás leírja, hogy Jézus elvonult az emberektől, hogy megkérdezze az Atyát, hogy abban a helyzetben mi a fontos és merre vezessen a következő lépése. (Mk 1,32-39, http://szentiras.hu/SZIT/Mk1)

                                                                        

Túlvállalás? (Anti)

Sokszor előfordul velem, hogy túlvállalom magam. Hiszen jót tenni jó dolog. A családban, munkahelyen helytállni, segíteni a körülöttem lévőknek, ezzel párhuzamosan közösségi célokért munkálkodni, akár több közösségben is, vagy magyar hazánkért, rászorulókért stb. De hol húzzam meg a határt, mennyi jót tehetek? Jézus ebben is példakép a számomra: Mt 15,21-28 (http://szentiras.hu/SZIT/Mt15)

Miért utasítja el először Jézus ezt a kánaáni pogány asszonyt? Próbára teszi a hitét, szokás mondani, de emellett lehetséges egy másik ok is. Jézusnak – aki 30 évet elvonultan töltött, és egész életében nem lépte át Palesztina határát ­­­– minden jel szerint nem az volt a célja, hogy egységnyi idő alatt minél több embert meggyógyítson. Földi életében ő is állított maga elé bizonyos korlátokat, és elfogadta, hogy neki is csak 24 órája van. Amikor azt mondja az asszonynak: "küldetésem csak Izrael házának elveszett juhaihoz szól", ezzel számunkra is üzen. Nevezetesen azt, hogy mindenki egy szűkebb, körülhatárolható, hozzá közelebb álló körben tevékenykedjen, és elsősorban az állapotbeli kötelességeit teljesítse. Azokkal tegyen jót, akiket az Isten közelébe adott - mert őket bízta rá az Isten. Így biztos nem vállalja túl magát.

Ehhez képest csak ritkán fordul elő, hogy az Isten akarata túlmutat az állapotbeli kötelességek teljesítésén. Ilyenkor azonban az Isten egyértelmű jelet is ad - ezt az asszonyt nem lehetett nem észrevenni. Jézus felismerte az Atya akaratát és teljesítette az asszony kérését. Nekünk is ilyen nyitottnak kell lennünk az Isten akaratára.

 

Istenre szánt idő és teendő lista (Bálint)

Véleményem szerint az Istenre szánt idő nem sorolható be csak úgy a többi tennivaló közé. Isten életemben való jelenlétén van inkább a hangsúly, hogy vonjam be Őt a mindennapjaimba, akár hétköznapi tevékenységeimbe. Ez jelenti a szüntelen imádságot, nem a szó szerint vett ima minél nagyobb mennyisége, érdemes tehát az Istennel töltött idő fogalmát is tágabban értelmezni.

Gyakorlati oldalról nézve az időbeosztást, érdemes részletesen végiggondolni, akár leírni, hogy mivel töltöttem el egy-egy napom. Ez segíthet abban, hogy meglássam, mire pazarlom az időmet, mik a rossz szokásaim e téren.

Hasznos dolognak tartom az aktuális tennivalókat is összeírni, és tervet készíteni róluk pl. heti bontásban, mert ez segíthet abban, hogy mindig csak azokra koncentráljak, és a listáról kihúzva őket az előrehaladásomról is visszajelzést kapjak. Amikor sok feladatom volt és teljesíthető tervet állítottam össze a teendőkből, ez a módszer sokat segített számomra, hogy sikerrel vegyem az akadályokat, és pontosan lássam, hogy hol tartok, és mi a következő lépés.

 

Eisenhower-módszer a mindennapi időbeosztáshoz (Andris)

A módszer első lépése a teendők Fontos - Nem fontos; Sürgős - Nem sürgős tengelyek mentén való táblázatos csoportosítása. Ezt követően jöhet a tervezés, a prioritások felállítása. Alapvetően a fontos és sürgős dolgokat kell először megtennünk, majd a nem fontos, de sürgős elintéznivalók következnek. A mindennapos teendőkben azonban könnyű elveszni, ezért érdemes a nem égetően sürgős, de mégis fontos távlati céljainkat/álmainkat, is kicsit beütemezni, amennyire lehet. Például meg lehet fogalmazni esetleg kisebb lépéseket, határidőket. Ami pedig se nem fontos, se nem sürgős kategóriába tartozó dolgokat illeti, azokat merjük elhagyni, kihúzni a listáról. Ha sosem tudunk a fontos és sürgős feladatok végére sem érni, akkor esélyes, hogy túlvállaltuk magunkat. Ilyenkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi az amit mindenképpen nekünk kell elvégezni, és mi az, amiben támaszkodhatunk másokra is.

Végül itt még található az Időmenedzsmentről egy egész jó kis összefoglalás, aki még kicsit utánanézne pár technikának. (Nem csak főnökök és menedzserek alkalmazhatják :-), bár olyan kontextusban van megfogalmazva ez az iromány.)

 

Püspök atya néhány gondolata a témához

A pillanat feltölthet, de le is szívhat. Alapvetően rajtunk múlik, hogy melyik eset következik be. Ha valamit szeretetből teszünk, az feltölt. Ha csak muszájból, akkor az leszív. Arra kell törekednünk, hogy minden pillanatunkban az Isten akaratát találjuk meg, és ne csak múlassuk az időt, hanem megéljük.

A pillanat, az örökkévalóság kezdete. De csak az marad meg belőle örökre, amit szeretetből teszünk. Ez épül be a másik személyiségébe és a mi személyiségünkbe. Márpedig a személy az, ami üdvözül - mást nem vihetünk magunkkal a túlvilágra.

A helyes időbeosztás alapvetően a jó prioritások megtalálásán múlik. Emellett két fontos tényező van még: az odaadás és az alázat. Odaadás, hogy amit teszek, azt teljes szívvel tegyem. És alázat, hogy a végén beismerjem: ma ennyit bírtam megtenni. Csak akiben ez a két dolog megvan, az tudja a kellő időben, jó lelkiismerettel letenni a munkát.

 

Kérdések:

  • Milyen szempontok szerint osztod be az idődet?
  • Mi segít Neked, hogy meglásd a hangsúlyos dolgokat teendőid rengetegében?
  • Hogy állsz a hosszabb távú álmaid/terveid megvalósításával?
  • Sokszor előfordul, hogy túlvállalod magad? Hogy lehet ezt elkerülni?
  • Hogy viseled, ha a munkahelyeden/egyetemeden összetorlódnak a feladatok, és napokig/hetekig semmi másra nincs időd? Hogyan lehet ezt túlélni?
  • Elő szokott fordulni Veled, hogy a mindennapos teendők forgatagában elhanyagolod még a fontos kapcsolataidat is? Ki lehet ezt védeni?
  • Elég időt szánsz Istenre? Szerinted mi az "elég"?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása