Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Batthyány-Strattman László

2003.01.23. 19:00 | LoremIpsum2 | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

Sziasztok!

A jan.23.i hittanon a 17-es kiscsoport volt a témafelelős, akik vezetőjük távollétében is nagyon kitettek magukért! :-) Az alig két hónap múlva boldoggá avatandó (de szépen mondtam :-) Batthiány-Strattman Lászlót (a továbbiakban BSL), az ő életét és munkásságát választották témául. A hittan kezdő imáját egy, a Kovács Ákosék családjában levő beteg kisbabáért ajánlottuk fel.


BSL 1870ben született, 8 gyerekes, grófi családban, ő volt a hatodik. 12 éves korában meghal az édesanyja (BSL volt 12 éves...), látta az ő szenvedését, ennek is szerepe lehetett a pályaválasztásában. 1896-ban orvosi egyetemre megy, édesapja egy évvel később hal meg, az ő fájdalmait már tudta enyhíteni. 1898ban megnősül, házasságukból 14 gyermek született! Törekedett a családi egyház megvalósítására, a család minden reggel misére ment, esténként pedig a SzentOlvasóval és közös esti imával zárták a napot.

1902ben köpcsényi birtokán magánkórházat alapít, a háború alatt már nemcsak szemorvos, hanem körorvos is. Trianon után Köpcsény Ausztriában marad, BSL körmendi birtokán hoz létre egy szemorvosi klinikát. A MÁV reggelente különvonatot indított, a környéken kórházvonatnak nevezték. Birtokai jövedelmének 2/3a jótékonykodásra ment el. Nagy figyelmet fordított a szegényekre.

Első szülött fia 21 éves korában meghalt, BSL mély hittel fogadta halálát. Ő maga 14 hónapnyi szenvedés után, 1932.jan.22.én hunyt el. A bécsi bíboros betegágyából kelt fel a gyászmisét celebrálni, Körmenden 3 napig egyfolytában érkeztek tisztelői a ravatalához. Sírja ma a németújvári templomban látható. Boldoggá avatása még 16944. aug.30.-án megindult, de a háború, majd a kommunizmus miatt az ügy megrekedt. 1976ban újra indul a per, amely 1992ben fejeződött be. Ezek után egy 1989es csoda hitelesítése következett, 2002ben fogadták el, így minden akadály elhárult a boldoggá avatása elől! 2003.márc.23.-án, Rómában lesz a boldoggá avatási szertartás!

Mára ennyit!

Legyetek jók!

Üdv: István

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása