Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

(Ál)tudományos értekezés a turbómájkrém Csücsopon betöltött szerepéről

2012.02.24. 12:14 | LoremIpsum2 | Szólj hozzá!

Címkék: agapé turbómájkrém

Hogy mitől is működik jól a Közösség, vagy miért is ott lenni: erről azért egy Csücsopos azt hiszem elég gyakran beszélget. Tudjuk jól, hogy a Jóisten kegyelme nélkül semmi ilyen nem valósulhatna meg, és hogy szükség van lelkes, felelős emberekre is, akik időt, energiát, imádságot áldoznak a Csücsopra.



E sorok írója nem áltatja magát azzal, hogy ilyen nagy összefüggéseiben értelmesen írhatna a Csücsopról vagy általában a közösségekről (aki ilyet olvasna, annak ajánlja Jean Vanier könyvét). Mindössze ahhoz meri venni a bátorságot, hogy egy apróságot ragadjon ki abból, miért is (szerinte) a Csücsopra járni. Ez az apróság pedig: a Turbómájkrém.

Először kezdjük egy kis történeti áttekintéssel. Csaknem lehetetlen korabeli forrásokat találni, de a szájhagyomány úgy tartja, hogy Hegyi Gábor volt az, aki először megismertette a közösséget a szendvicskészítés eme fortélyával. Ennek már pár éve, ez alatt a turbómájkrém mindvégig jelen volt ugyan a közösségünkben, ám jóval kisebb rendszerességgel és tudatossággal, mint az elmúlt hónapokban. Őt méltón megillető helyére csak a 2011-es nyári táborban, Bakonycsernyén került vissza a turbómájkrém.

Nyári újrafelfedezesében (melyben a szerző is tevékeny részt vállalt) a vezérelv az volt, hogy valami olyant adhassunk a táborlakók kezébe (szájába), amely finom, de mégsem kerül sokba. Alapanyagként adódott a TESCO-ban egészen meglepően olcsón kapható májkrémami viszont önmagában a finom jelző kritériumait talán nem tudná maximálisan teljesíteniegy gyors körülnézés után az élelmiszer-raktárban (margarin, hagyma) adódótt a válasz: ez lett a turbómájkrém.

A kísérlet olyan jól sikerült, hogy a következő étkezésnél a tábor népe már-már követelte az így elkészített szendvicseket, és a tábor végéig része is maradt a menünek. Valójában a turbómájkrém nevet is itt kapta, a tanulmány szerzője ezúton kéri azok jelentkezését, akik biztos forrásokkal rendelkeznek a névadó személyét illetően.

Azóta is rendszeres része agapés menüinknek. Megfigyelhető, hogy a turbómájkrémes tálcák környékén minidg nagyobb sűrűségben fordulnak elő a Csücsoposok, táborokban, hétvégeken pedig már a tálcacsenésre is vetemedtek néhányan érte (a tálcacsenés azt a műveletet takarja, amikor valaki, a saját asztalán levő tálca, mondjuk párizsis kenyeret suttyomban elcseréli a szomszéd asztal turbómájkrémes tálcájára). És ami legjobban mutatja fontosságát: ha egyszer-egyszer kimarad a menüből, mindig akad valaki, aki számonkérje hiányát.

Hogy mi okozza a nagy sikert, arra nehéz válaszokat találni. A kulcs azt hiszem, az, hogy a finomság/ár-arányban jelenleg nincsen párja. Sokat jelent az is, hogy egyrészt már hagyomány, másrészt vizsont egy picit mindig másmilyen: lehet többféle hagymával készíteni, fűszerekkel ízesíteni, sőt nemrég már uborkás változatban is felszolgálták. A májkrém-margarin arányok megtalálása terén is több sikeres iskola receptjét követhetjük. Nem feledkezhetünk el a turbómájkrém elnevezés nagyszerűségéről semki ne akarna kipróbálni valamit, aminek a nevében van, hogy turbó?

Zárásul a szerző köszönetet szeretne mondani mindazoknak, akik már valaha csináltak vagy ettek turbómájkrémet, hiszen ezáltal is hozzájárultak a legenda épüléséhez és eme cikk születéséhez :-).


Írta: Hujter Bálint

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása