Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

A szeretetnyelvek

2012.07.19. 19:00 | LoremIpsum2 | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

Az 5-ös és 7-es kiscsoport közös ráhangolódása: a szeretetnyelvek.

1)  Minőségi idő

Akinek a minőségi idő a legfontosabb szeretet nyelve az a ráirányuló osztatlan figyelemből érzi, hogy leginkább, hogy őt igazán szeretik. Bemutattuk, hogy- hogyan kell kezdeményezni egy másfél órázást. Emese elmondta, hogy számára a minőségi idő nagyon fontos és sokszor a skype is a másikra fordítót idő is fontos ha nincs mód a másikkal személyesen  találkozni.

2)  Szívesség

- Rita nem szereti, hogy vadászni járok. Egész héten keményen dolgozom, szombatonként szeretnék kimozdulni. Nem minden szombaton, csak ha vadászidény van. - kezdte Dani.

- Ha pedig vége a vadászidénynek, akkor horgászni jár. Néha még szabadságot is kivesz, hogy elmehessen. - vette át a szót Rita.

- De az is örök probléma, hogy Rita azt szeretné, ha mindig elmennék vele a templomba.

- Igazából azt szeretnéd, ha én se mennék. Mindig morogsz, ha kiteszem a lábam a házból, és nem otthon dolgozom.

- Nem bánom én, ha elmegy, csak legyen a házban rend és tisztaság - folytatta Dani. - Zavar a rendetlenség, a babaholmik szanaszét hevernek, igazi disznóól az otthonunk.

- Mi lenne, ha segítenél egy kicsit a ház körül? - fortyant fel Rita - Úgy teszel, mintha egy férjnek semmit nem kéne csinálni a vadászaton és a horgászaton kívül. Elvárod, hogy heti 7 nap, napi 24 órában minden munkát én lássak el otthon, még a kocsit is nekem kell lemosnom!

- Dani házasságunk előtt is eljárt vadászni, de mindig korán visszajött, hogy találkozhassunk. Mindig tiszta kocsival érkezett, és amikor találkoztunk, segített megírni a házi dolgozataimat. Egyszer díszletet kellett készítenem az iskolám karácsonyi ünnepségére, és Dani 3 héten át mindennap eljött, és együtt csináltuk meg, fantasztikus volt! Templomba is mindig jött velem, mert ebben a szüleim szigorúak voltak. Abban különbözött Dani a többi fiútól, hogy mindenben segített nekem, mindig észrevette, mire van szükségem. De mióta összeházasodtunk, minden megváltozott, azóta semmiben sem segít.

- Értem, Rita abból érzi, hogy szeretem, hogy segítek neki a dolgaiban.

 

Zoli mondta:  A szívből jövő szabad és kényszer nélküli apró jótettekről, a szívességekről. A helyes szívesség-szeretet megtanít bennünket a figyelmességre, megtanít észrevenni, hogy miben tudnánk leginkább társunk kedvében járni, terhén könnyíteni. Ez okosságot igényel. Nem világi okosságot, hanem a Szűz Anya okosságát, aki lelke minden rezdülésével azt kereste, hogyan tudja Szent Fia akaratát teljesíteni. Szívességeket tett Őérte, ezzel is példát mutatott, hogy a jegyes-, vagy házastársnak hogyan kell szerelmese szívének rezdüléseire figyelni. A rezdülést itt az apró szükségleteire értem. A szívesség olyan cselekedetamikor tudatosan tesszük a jót, előre megfontolva. Nem csak a gonosz cselekedetekben tudunk tehát megfontoltak lenni, hanem ezek szerint a jócselekedetekben is. Így először felgyullad egy láng a szívünkben Isten szeretetére és ez a Szeretetláng jócselekedetre sarkall minket, keressükmilyen úton tudnánk leginkább kedvében járni kedvesünknek apró figyelmességekkel. Észreveszünk néhány elmosatlan tányért a konyhában, egy elejtett gombostűt a padlón, egy hervadozó virágot, azt, hogy elfogyott a hűtőből a tej és el kéne menni a boltba, vagy azt, hogy a szomszédnak nincs meg valamely és én a sajátomat adom odaLisieux-i Szent Terézt is szeretném példaként állítani, őt idézem

"Minden pici áldozat, minden mosolygós tekintet, minden kedves szó és tett által meg akarom mutatni, hogy mennyire szeretlek Istenem."

"Jézus engem arra tanít, hogy minden apró cselekedetemet szeretetből végezzem."

"Jézus Szívét elragadják a tiszta szeretetből végzett legkisebb tetteink."

"Még egy gombostűt is azért veszek fel a földről, hogy azzal örömet szerezzek a Jóistennek!"

Becsüljük nagyra az apró tetteket. Nem feltétlenül a nagy világmegváltó tettek üdvözítenek, a sok kicsi szívből jövő cselekedet is.

3) Ajándékozás

Ákos elmondta, hogy a tengerpartról gyűjtött kavicsokat és közben a szíve kincsére gondolt s abból az Annának kirakott egy CS-t.

4) Érintés

 Felolvasásra került a vérfolyásban szenvedő asszony meggyógyítása: (Márk 5) Balázs elmondta, hogy számára az érintés az egyik szeretet nyelve, ennek ellenére ritkán fejezi ezt ki mások felé, és másokon is ritkán látja. A vérfolyásban szenvedő asszony történetéből szerinte az tűnik ki, hogy a legkisebb érintés is milyen sokat jelenthet másoknak. Ezért arra buzdított minket, hogy törekedjünk ennek a szeretetnyelvnek a kifejezésére is. Ő úgy látja, hogy egy átlagos kutya vagy macska több simogatást kap (általában ok nélkül), mint az emberek.

5) Elismerő szavak

Dávid elmesélte, hogy számára mennyire fontos, hogy a munkahelyén elismerjék „na úgy-e, hogy meg tudtad csinálni”! Az elismerő szavaknál a biztatás is nagyon fontos és képzeljük el magunkat, hogy az Európai bajnokságon, ha nem lettek volna a lelátón a drukkolók, ha csak magukban játszanak a focisták, akkor az eredmények biztos másképp alakultak volna.

Viki elmesélte, hogy egyik táborba mindenkinek valami ajándékot kellet hozni magáról és Ő az elismerő szavakat hozta, hogy a tábor ideje alatt akinek szüksége van azt megdicséri. Ezt most is felajánlotta!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása