Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

„Ostern” avagy német változatok a húsvéti szokásokra

2014.04.30. 21:07 | LoremIpsum2 | Szólj hozzá!

Címkék: ünnep program mise Húsvét Jéna

husvet_jena.jpgAz idei Húsvét egészen másképp alakult számomra, hiszen Jénában vagyok Erasmuson. Új helyen, sok ismeretlen emberrel körülvéve töltöttem az ünnepet, és nehéz volt megszokni, hogy itt az emberek Boldog/Áldott Húsvét!” helyett  „Frohe Oster” -t mondanak.

Sok az ismerős momentum: a virágvasárnapi körmenet, a nagycsütörtöki lábmosás, a nagypénteki „csonka mise” a nagyszombati szertartás és a locsolkodás is ugyanarról szól határokon átívelve (igaz itt senkiben se merül fel, hogy szódavízzel, vagy vödörnyi jeges vízzel zúdítsa nyakon a lányokat).

A különbség csak itt-ott érhető tetten a szokásokban, de a mögötte levő gondolkodásmód az annyira „echte deutsch” hogy néha már-már mosolyogtató: nem is Németországban lennék, ha nem így lenne. No, de konkrétabban! Virágvasárnap több dolog is szembeötlött. Az egyik: itt nem barkát hoznak az emberek, hanem egy sövényszerű bokor ágait. A bevonulás elején mond pár mondatot a pap, aztán bemegyünk a templomba és ennyi volt a bevonulás. Nincsenek állomások, köztes énekek semmi. A Passiót már előre vártam: régen hallottam, már Bach passiót és reménykedtem, hátha… nos alaposan meglepett amikor három ember felolvasta János evangéliumából a Passiót anélkül hogy egy hangot is énekeltek volna. Csak semmi cifrázás. A harmadik új dolog a gyerekek részéről lepett meg: egy anyuka elmondta, hogy az óvodában minden évben készítenek Húsvét előtt egy kis húsvéti csokorszerű valamit: cserje ágak közé kézzel festett színes tojásokat tesznek és az alján körbetekerik valami szalaggal, hogy összefogja.

A világi szokások is különböznek kissé: itt főként a falvakban de a városban is úgy várják az Ünnepet, hogy színes tojásokat aggatnak a kertekben a bokrokra, fákra. Bár nem volt részem benne sajnos, de sok helyütt állítólag gyújtottak Osterfeuer-t (Húsvéti Tüzet), ami a legősibb kelta szokásokra vezethető vissza.

És mitől tipikusan németes ez az egész? A színpadias formaságok mellőzése miatt, ami nemhogy nem von le, de még ki is emeli a Húsvét központi lényegét: hogy Krisztus Föltámadt!!

Írta:
Káposztás Lilla (14)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása