Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Barátság

2014.10.23. 19:00 | Széna Zsófia | Szólj hozzá!

Címkék: csütörtöki levél

Barátság1.jpgVajon mély barátságok nélkül tudunk tartalmas életet élni? Talán sokszor nem foglalkozunk közvetlen környezetünk minőségével. Természetesen tekintük azokra az emberekre, akiket éppen mellénk sodor az élet. Mintha nem éreznénk a hiányát azoknak, akik valóban fontosak. Pedig kell lenniük olyan embereknek, akiknek őszintén meg tudunk nyílni. Akiknek elmondhatjuk a bánatunkat, és nemcsak bólogatnak, hanem figyelmeztetnek is minket a hibáinkra. Elmélkedésünkben a barátságra mint Istenként kapott kincsre tekintünk.

 

Megosztások

Lilla

Hogyan vannak jelen a barátaink az életünk különböző szakaszaiban?
Hol többet, hol kevesebbet találkozunk velük, mégis nagyon fontosak; "idegen" emberek. Nem köt hozzájuk semmilyen dokumentum, - szerződés vagy eskü, - mégis meghallgatnak és megerősítenek minket. Vígasztalnak, ugyanakkor tükröt is tartanak elénk, ha kell. Azért járunk össze, mert mindkettőnknek ad ez a kapcsolat: egyszerűen csak szeretjük egymást. És mindig a legjobbkor telefonálunk.
Eszti
A barátság a lelkek közti legközelebbi kapcsolat. Barátom lehet nem csak a kortársam, hanem édesanyám, édesapám, a gyerekem és a párom is. Vannak csodálatos pillanatok, amikor kilépünk a családi szerepeinkből, és összekacsintunk egy mélyebb, emberi szinten. Barátok azok, akiknek nincsenek titkaik egymás előtt. Mindent meg tudnak osztani egymással. Barátom az, aki előtt a lelkem nyitva van. A barátság olyanfajta nyitottságot jelent, amit másokkal nem tudok megteremteni. Ez a »láss belém, neked megengedem«, és a »nyisd ki magad, tudod, hogy előttem lehet« mondatokkal megfogalmazható állapot. A barátság az egyetlen olyan emberi kapcsolat, amely szabad választással jön létre. A barátság születése mindig együtt jár azzal a kimondatlan érzéssel, hogy találkoztunk már valahol. Azért választjuk őt, mert ismerős. Ez sejtelem, nem biztos, hogy így van – sohasem tudhatjuk, hogy mitől találunk otthonra egymásban. Amikor a barátomhoz megyek, akkor hazamegyek. 
Arra a kérdésre, ki az igazi barátom, könnyű felelni. Ha valaki az éjszaka közepén felhív, hogy bajban van, s én azonnal kiugrok az ágyból, majd mosdatlanul, kábán elmegyek hozzá: ő a barátom. Maga a tény, hogy éppen engem hívott, jelzi, hogy számára mit jelentek – s hogy én odarohantam, gondolkodás nélkül, mutatja, hogy mit jelent számomra ő. A barátommal szeretek együtt lenni. Ha másokkal vagyok, akár a legjobb társaságban is, előbb-utóbb az órámat nézem. A kapcsolatot "tartani" kell – mondjuk. Én mégis azt tapasztalom: ha egy igazi barátommal tíz év után találkozom, ugyanott tudom folytatni a beszélgetést, ahol abbahagytuk. 
A barátság lényünk legbelsejéből ered. Rokonlelkek együttrezgése ez. Ritkán éljük meg, és könnyen összetévesztjük a haverral, a munkatárssal, néha a jó ismerőssel is. Barátod az, akit mélységesen megértesz. Nem tudtok egymásnak hazudni. Túl közel vagytok egymáshoz.

 

Szentírási idézetek (Attila)

Sír 6,5-17Sír 9,14-15Sír 12,8-9Sír 19,7-17Sír 22,24-32Sír 27,17-24Sír 37,1-6

Péld 3,28-29Péld 17,9Péld 18,1Péld 18,24Péld 27,6Péld 27,9-10

Jn 15,15.

 

Imarészlet (Attila)

Valóban szent vagy, Istenünk,
és áldott a te szent Fiad, Jézus,
a kicsinyek és a szegények barátja,
akit elküldtél hozzánk.
Ő azért jött, hogy megtanítson minket,
hogyan szerethetünk téged,
és hogyan szeressük egymást.
Eljött azért is, hogy a szívekből elűzze a rosszat,
és így egymásnak barátai lehessünk,
és ne gyűlöljék egymást az emberek,
hanem mindenki boldog legyen.
Ő megígérte nekünk a Szentlelket,
aki mindennap megsegít minket,
hogy a te életedből éljünk.

 

                                      /Ötödik eukarisztikus ima/

 

Miatyánk (közös imádság)

 

Megosztás (Sanyi)

Megosztásomban az egyik barátomról meséltem. Ő korábban olyan dolgokat mondott, ami miatt nagyon megsértődtem. De később beláttam, hogy igaza volt, és hogy csak az én érdekemben mondta el a véleményét őszintén. 

 

Kérdések

  1. Mi az, amit még a legjobb barátodnak sem tudnál megbocsátani?
  2. Mit tennél, ha egy nagyon jó barátodnak/barátnődnek ugyanaz a lány/fiú tetszene meg, aki neked?
  3. Előfordult már veled, hogy a barátodból ellenséged lett? Vagy fordítva? Ha igen, hogyan történt?
  4. Sorolj fel néhány dolgot, ami a baráti társaságod minden tagjára jellemző!
  5. Hogyan mutatod be Krisztust - mint barátodat, - azoknak az ismerőseidnek, akik még nem ismerik Őt?
  6. Szerinted létezhet barátság férfi és nő között?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása