Bemutatkozás

A Csütörtöki Csoport (Csücsop) egy Budapesten működő Katolikus Ifjúsági Közösség. Lelki vezetőnk Bíró László püspök atya, tagjaink pedig Budapesten tanuló főiskolások és egyetemisták, valamint fiatal dolgozók (jellemzően 18-30 év közötti korosztály). A Csücsop egyszerre kíván számukra otthon és ugródeszka is lenni. Otthon a Budapesten élő (de sokszor máshonnan érkező) fiataloknak, ahol személyes kapcsolatokat építhetnek, elmélyíthetik hitéletüket, megoszthatják örömeiket és gondjaikat másokkal. Ugyanakkor ugródeszka is, mivel a kezdetektől fogva egyik célunk, hogy tagjaink a Csücsopon szerzett közösségi tapasztalat birtokában később új közösségeket hozzanak létre vagy más, már működő közösségeket erősítsenek.

Érdekel a Csücsop?

Közösségünk minden csütörtök este 7 órakor találkozik a Párbeszéd Házában.

Cím: 1085 Budapest, Horánszky utca 20. (térkép)

Kérdéseddel bátran keress minket az info@csucsop.hu címen vagy közvetlenül írhatsz itt.

Szeretettel várunk!

Csütörtöki levelek

Mert az élet nyáron sem áll meg

2012.07.10. 15:50 | LoremIpsum2 | Szólj hozzá!

Címkék: nyári menetrend

Forró beton, gőzölgő aszfalt, gyöngyöző oldalú söröskorsók a kezekben, kiülős-csevegős helyek terjeszkedése a budapesti utcákon. Bár a vizsgaidőszak lecsengett, a stressz alábbhagyott, és a dolgozók közül is sokan nyaralnak, a Csücsop nem áll le, hanem nyári időszámítás szerint, módosult menetrenddel működik.

Mondhatnánk, hogy nyáron a Csücsop valójában csökkentett üzemmódban dübörög, és talán igazat is mondanánk vele, hiszen kevesebben vagyunk az egy órával rövidebb hittanon, kevesebb a hét más napjaira eső program, és titokban már mindenki a nyári táborra izzítja magát. Nem helytálló azonban a „csökkentett üzemmód” kifejezés használata a csütörtöki alkalmakra, mivel a lelki épülés, a témák körbejárása és a mély kérdéseket pedzegető kiscsoportos beszélgetések ilyenkor is biztosítva vannak.

Egy − számomra nagyon is elgondolkodtató és tartalmas − nyári hittanos alkalom ihletése nyomán összefoglalom, hogy miért is jó (vagy talán még jobb) a csütörtöki alkalmakra járni a nyári időszámítás idején.

1. Mivel Csücsopfalva lakói közül sokan hazautaztak már vidékre vagy épp jól megérdemelt nyári szabadságukat töltik, valóban kevesebben veszünk részt a csütörtöki hittanon, ez azonban a családias hangulat miatt éppenséggel pozitívum. Ilyenkor ugyanis könnyebb odafordulni a másikhoz, ha korábban esetleg nem beszélgettünk vele, jobban emlékszünk az arcokra, nevekre, és a ráhangolódásba beépített imák is bensőségesebbek tudnak lenni.

2. A ráhangolódást két kiscsoport együtt készíti és prezentálja, így a felkészülés során alkalom nyílik a kiscsoportok együttgondolkodására, tapasztalatcseréjére.

3. Ilyenkor nem a „valódi” kiscsoportunkban tudjuk megosztani a gondolatainkat, hanem a véletlen generálta csoportban beszélgethetünk a témáról. Bár sokaknak ez elsőre talán zavaró, hiszen látszólag a már megtalált bizalmat és otthonosságot vonja ki a beszélgetésekből, valójában rengeteg lehetőség rejlik az ad hoc kiscsoportokban. Ilyenkor fokozottan gyakorolhatjuk az elfogadást és a mások felé való nyitottságot. A megváltozott csoportműködés miatt előfordulhat, hogy könnyebben merünk kezdeményezni, kérdéseket megfogalmazni, így új kvalitásainkra derülhet fény. Ugyancsak értékes lehetőség, hogy végre olyan emberekkel is beszélgethetünk, akikkel eddig nem volt alkalmunk mélyebb témákról diskurálni. És nem utolsósorban, az új beszélgetőtársak új megközelítéseket, ötleteket, megosztásokat hoznak a beszélgetésbe, amiből rengeteget lehet tanulni, meríteni a téma továbbgondolásához. Nem ritka az sem, hogy általunk csak látásból ismert vagy már régóta kedvelt emberről derül ki: valamiről ugyanúgy vélekedik, mint mi.

4. Bár a hittan este kilenckor véget ér, az este tovább folytatódik a felelőtlen találkozóval! Ezen több okból is érdemes részt venni. Oldottabb közegben (és opcionális oldószerek hatására) a komoly téma tovább mélyülhet, új barátságok szövődnek, és oldottabb beszélgetések indulnak, melyek hittanos létünkre (is) áldásos hatást tudnak gyakorolni.

Egy szó mint száz, ha egy szép nyári csütörtökön éppen Budapesten vagyunk, akkor ki lehet ugyan hagyni a Csücsopot, de… nem érdemes.


Ági (10-es kiscsoport)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása